Súlyos problémákat okozhat, ha ilyen húst fogyaszt

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók megállapították, hogy a feldolgozott húsokban, köztük a szalonnában, a hot dogban és a kolbászban gazdag étrend 13 százalékkal magasabb demenciakockázattal járt a legfeljebb 43 évig követett résztvevőknél. A demencia egyre súlyosabb problémát jelent világszerte.
Vágólapra másolva!

A vörös hús fogyasztása a krónikus betegségek, köztük a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség bizonyított kockázati tényezője. A Mass General Brigham, a Harvard T.H. Chan School of Public Health, valamint az MIT és a Harvard Broad Institute kutatóinak új tanulmánya szerint a nagyobb mennyiségű vörös hús fogyasztása, különösen feldolgozott formában, a demencia kockázatát is növeli. 

demencia megelőzése
A demencia kockázatát fokozza a vörös hús fogyasztása
Fotó: Science Photo Library via AFP

Az Amerikai Neurológiai Akadémia orvosi folyóiratában, a Neurology®-ban 2025. január 15-én online közzétett eredmények kiemelik, hogy a feldolgozott vörös húsok olyan fehérjeforrásokkal való helyettesítése, mint a diófélék és hüvelyesek vagy a hal, körülbelül 20 százalékkal csökkentheti a demencia kockázatát. 

A demencia és az étrend 

„Az étrendi irányelvek általában az olyan krónikus betegségek kockázatának csökkentésére összpontosítanak, mint a szívbetegségek és a cukorbetegség, míg a kognitív egészségről ritkábban esik szó, annak ellenére, hogy összefüggésbe hozható ezekkel a betegségekkel” - mondta a tanulmány megfelelő szerzője Daniel Wang, táplálkozástudományi szakértő. 

Reméljük, hogy eredményeink arra ösztönöznek, hogy jobban megfontolják az étrend és az agy egészsége közötti kapcsolatot.

Ahogy az amerikai népesség öregszik, a demencia egyre nagyobb kihívást jelent a betegek és a családok számára. A vizsgálatba bevont 133 771 személy közül, akiknek átlagéletkora a vizsgálat kezdetén 49 év volt, 43 évvel később 11 173-nál diagnosztizáltak demenciát. 

Az adatok a Nurses' Health Study (NHS) és a Health Professionals Follow-Up Study (HPFS) tanulmányokból származnak, amelyek prospektíven vizsgálják a résztvevők ezreinek egészségét és életmódját, ami befolyásolhatja a krónikus betegségek, például a demencia kockázatát. A tanulmányok évtizedes részletes egészségügyi információkat tartalmaznak, beleértve a résztvevők tipikus étrendjét is, amelyet 2-4 évente frissítenek. 

Már pár deka vörös hús is káros lehet 

Egy tipikus adag vörös hús 8 dekagramm - körülbelül akkora, mint egy darab szappan. 

Azoknál, akik naponta átlagosan egy negyed vagy több adag feldolgozott vörös húst (nagyjából két szelet szalonnát, másfél szelet bolognai szeletet vagy egy hot dogot) fogyasztottak, 13 százalékkal nagyobb volt a demencia kialakulásának kockázata, a minimális mennyiséget (naponta kevesebb mint egy tized adagot) fogyasztókhoz képest. 

A kutatók tovább vizsgálják a vörös húsokat a demencia kockázatával összekötő tényezőket, különösen azokat, amelyek a bélmikrobiomot érintik. 

A MIND étrend csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát
A mediterrán étrend csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát
Fotó: Shutterstock

A trimetilamin-N-oxid (TMAO), a hús baktériumok által közvetített lebontásának terméke növelheti a kognitív diszfunkciót az Alzheimer-kórban szerepet játszó amiloid és tau-fehérjék aggregációjára gyakorolt hatása miatt, de a kutatás korlátozott. A vörös hús telített zsír- és sótartalma szintén ronthatja az agysejtek egészségét. 

A folyamatok pontosabb megértéséhez azonban további vizsgálatokra van szükség. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!