A vörös hús fogyasztása a krónikus betegségek, köztük a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség bizonyított kockázati tényezője. A Mass General Brigham, a Harvard T.H. Chan School of Public Health, valamint az MIT és a Harvard Broad Institute kutatóinak új tanulmánya szerint a nagyobb mennyiségű vörös hús fogyasztása, különösen feldolgozott formában, a demencia kockázatát is növeli.
Az Amerikai Neurológiai Akadémia orvosi folyóiratában, a Neurology®-ban 2025. január 15-én online közzétett eredmények kiemelik, hogy a feldolgozott vörös húsok olyan fehérjeforrásokkal való helyettesítése, mint a diófélék és hüvelyesek vagy a hal, körülbelül 20 százalékkal csökkentheti a demencia kockázatát.
„Az étrendi irányelvek általában az olyan krónikus betegségek kockázatának csökkentésére összpontosítanak, mint a szívbetegségek és a cukorbetegség, míg a kognitív egészségről ritkábban esik szó, annak ellenére, hogy összefüggésbe hozható ezekkel a betegségekkel” - mondta a tanulmány megfelelő szerzője Daniel Wang, táplálkozástudományi szakértő.
Reméljük, hogy eredményeink arra ösztönöznek, hogy jobban megfontolják az étrend és az agy egészsége közötti kapcsolatot.
Ahogy az amerikai népesség öregszik, a demencia egyre nagyobb kihívást jelent a betegek és a családok számára. A vizsgálatba bevont 133 771 személy közül, akiknek átlagéletkora a vizsgálat kezdetén 49 év volt, 43 évvel később 11 173-nál diagnosztizáltak demenciát.
Az adatok a Nurses' Health Study (NHS) és a Health Professionals Follow-Up Study (HPFS) tanulmányokból származnak, amelyek prospektíven vizsgálják a résztvevők ezreinek egészségét és életmódját, ami befolyásolhatja a krónikus betegségek, például a demencia kockázatát. A tanulmányok évtizedes részletes egészségügyi információkat tartalmaznak, beleértve a résztvevők tipikus étrendjét is, amelyet 2-4 évente frissítenek.
Egy tipikus adag vörös hús 8 dekagramm - körülbelül akkora, mint egy darab szappan.
Azoknál, akik naponta átlagosan egy negyed vagy több adag feldolgozott vörös húst (nagyjából két szelet szalonnát, másfél szelet bolognai szeletet vagy egy hot dogot) fogyasztottak, 13 százalékkal nagyobb volt a demencia kialakulásának kockázata, a minimális mennyiséget (naponta kevesebb mint egy tized adagot) fogyasztókhoz képest.
A kutatók tovább vizsgálják a vörös húsokat a demencia kockázatával összekötő tényezőket, különösen azokat, amelyek a bélmikrobiomot érintik.
A trimetilamin-N-oxid (TMAO), a hús baktériumok által közvetített lebontásának terméke növelheti a kognitív diszfunkciót az Alzheimer-kórban szerepet játszó amiloid és tau-fehérjék aggregációjára gyakorolt hatása miatt, de a kutatás korlátozott. A vörös hús telített zsír- és sótartalma szintén ronthatja az agysejtek egészségét.
A folyamatok pontosabb megértéséhez azonban további vizsgálatokra van szükség.