A BMJ Nutrition, Prevention & Health folyóiratban megjelent elemzés szerint a szénsavas víz fogyasztása enyhén fokozhatja a vércukor felvételét és anyagcseréjét – vagyis azt a folyamatot, amelynek során a szervezet energiát alakít át és használ fel. A kutatás ugyanakkor kiemeli, hogy ez a hatás nagyon csekély mértékű, így nem megbízható módja a fogyásnak - írja a SciTech Daily.
A tanulmány szerzője kiemeli, hogy a tartós és hatékony súlycsökkentésnek nincs könnyebb útja: továbbra is a rendszeres fizikai aktivitás és a kiegyensúlyozott étrend jelentik az egészséges testsúly elérésének és fenntartásának alapját. Emellett nem tudni, hogy a nagymértékű szénsavasvíz-fogyasztásnak lehetnek-e hosszú távon káros következményei.
A szénsavas vízről gyakran úgy tartják, hogy
a teltségérzet fokozásával segíthet csökkenteni az éhséget, gyorsíthatja az emésztést, és csökkentheti a vércukorszintet.
A tanulmány azonban hangsúlyozza, hogy ezeknek a folyamatoknak a pontos működése még nem teljesen tisztázott. Ennek felderítésére a szerző összevetette a szénsavas víz fogyasztásának folyamatát a hemodialízis során végbemenő változásokkal. A hemodialízis során a vért megszűrik, hogy eltávolítsák belőle a salakanyagokat és a felesleges folyadékot, ha a vesék valamiért nem működőképesek.
A hemodialízis főként szén-dioxid termelése révén tolja lúgos irányba a vér pH-ját. Hasonlóképpen szívódik fel a szénsavas italok szén-dioxid-tartalma a bélfalon keresztül, majd a vörösvértestekben gyorsan bikarbonáttá alakul. Ez a lúgosodás aktiválhatja a vércukorfelvételben szerepet játszó kulcsenzimeket, ami némileg serkentheti a glükóz felhasználását.
Bár ezek az eredmények azt sugallják, hogy a szénsavas víz a vércukor felhasználásának fokozásával közvetve hozzájárulhat a fogyáshoz, a tanulmány kiemelten hangsúlyozza, hogy a hatás nem jelentős. Egy átlagos, négyórás hemodialízis során mintegy 48 000 ml vér halad át a dializátoron, és eközben mindössze 9,5 gramm glükóz kerül felhasználásra.
Mivel még ez a mennyiség is viszonylag alacsony, a szénsavas víz szén-dioxid-tartalma önmagában nem elegendő a sikeres fogyáshoz. A kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres testmozgás továbbra is nélkülözhetetlen”
– emeli ki a szerző.
Ezenfelül nem szabad eltekinteni a várható kockázatoktól sem; a szénsavas italok fogyasztása emésztőrendszeri panaszokat okozhat. A leggyakoribb kellemetlenségek közé tartozik a puffadás, a fokozott gázképződés, illetve bizonyos emésztési rendellenességek – például az irritábilisbél-szindróma vagy a reflux – tüneteinek fokozódása.