Egy több mint félmillió nő részvételével készített, megfigyelésen alapuló tanulmány kimutatta, hogy napi 200 gramm tej elfogyasztása akár 14 százalékkal is mérsékelheti a vastagbélrák kialakulásának esélyét. Az Oxfordi Egyetem kutatói által vezetett vizsgálatban 97 különféle étrendi tényezőt vettek górcső alá, és arra jutottak, hogy a tejtermékek – különösen a tej és a joghurt – gátolják legeredményesebben a betegség megjelenését. Fontos azonban kiemelni, hogy a tejivás pozitív hatásaival kapcsolatos friss eredmények pusztán megfigyeléses jellegűek, vagyis nem jelentenek közvetlen ok-okozati bizonyítékot - írja a Science Alert.
A vizsgálat során azt is megfigyelték, hogy
napi 300 gramm kalcium elfogyasztása 17 százalékkal csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, ami nagyobb mértékű védőhatás, mint a tejfogyasztás esetében mért 14 százalék.
Ráadásul a szakértők szerint a jótékony hatásért elsődlegesen maga a kalcium felelős, így előfordulhat, hogy a kalciumban gazdag növényi alternatívák – például a dúsított szójaital – szintén hozzájárulhatnak a bélrendszer egészségének megőrzéséhez.
A kutatók arra is rámutattak, hogy az alkoholfogyasztás és a feldolgozott vagy vörös húsok rendszeres bevitele összefügghet a fokozott rákkockázattal.
Két átlagos alkoholtartalmú ital naponta akár 15 százalékkal is növelheti a vastagbélrák esélyét, míg 30 gramm vörös és feldolgozott hús naponta 8 százalékos kockázatemelkedéssel társult.
Az eredmények megerősítik azt a feltételezést, hogy a kiegyensúlyozott étrend – melyben a kalciumban gazdag tejtermékek, illetve alternatív források éppúgy jelen vannak, mint a mértékletes alkoholfogyasztás és a húsbevitel – kulcsfontosságú lehet a megelőzés szempontjából.
Bár a mostani eredmények kizárólag statisztikai összefüggésekre világítanak rá, és további kutatások szükségesek az ok-okozati kapcsolatok igazolására, úgy tűnik, a tejivás és a kalciumban gazdag étrend szerepet játszhat a vastagbélrák kockázatának csökkentésében. Emiatt érdemes megfontolni a megfelelő mennyiségű tejtermék vagy kalciummal dúsított élelmiszer fogyasztását, miközben törekszünk az alkohol és a feldolgozott húsok bevitelének visszafogására.