A zöld tea fogyasztása döbbenetes hatással bír

Japán különböző intézményeinek kutatói összefogtak, hogy 8766, 65 év feletti önkéntes adatait elemezzék, amelyeket egy 2016 és 2018 között végzett felmérés keretében gyűjtöttek. A zöld tea és kávé saját bevallása szerinti fogyasztását a mágneses rezonancia képalkotó (MRI) agyi felvételekkel vetették össze, amelyek a teljes agytérfogatot és öt különböző agyterület jellemzőit mérték.
Bár ezek a statisztikák nem mutatnak közvetlen ok-okozati összefüggést, a szakemberek kiigazításokat végeztek olyan tényezőkre vonatkozóan, mint:
A Science of Food tudományos szaklapban publikált eredmények arra utalnak, hogy szilárd kapcsolat van az elfogyasztott zöld tea mennyisége és a káros elváltozások relatív térfogata között az agyban.
Ez a keresztmetszeti vizsgálat szignifikáns összefüggést talált az alacsonyabb agyi fehérállomány-elváltozások és a magasabb zöldtea-fogyasztás között az idősebb, demencia nélküli felnőtteknél, még a zavaró tényezőkre való korrekció után is
– mondták a kutatók a ScienceAlert online tudományos portálnak.
Átlagosan számolva, azoknál, akik naponta három csésze zöld teát fogyasztottak, 3 százalékkal kevesebb fehérállományi elváltozást találtak, mint azoknál, akik naponta egy csészével ittak. Azoknál pedig, akik napi hét-nyolc csésze teát kortyolgattak, 6 százalékkal kevesebb elváltozást tapasztaltak, mint azoknál, akik napi egy csészével fogyasztottak.
Ami a statisztikai mintákat illeti, a különbség jelentősnek tekinthető. A tudósoknak úgy tűnt azonban, hogy a zöld tea fogyasztása nem befolyásolta a hippokampusz térfogatát vagy a teljes agytérfogatot, ami a kognitív hanyatlásra utalhat. A kutatók szerint fontos megjegyezni azt is, hogy a zöld tea fogyasztása nem hozott változást a depresszióval vagy az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozott APOE4 génváltozattal diagnosztizált embereknél.
Korábbi vizsgálatok a zöld teát összefüggésbe hozták az alacsonyabb vérnyomással, és azt a demencia kockázatának csökkenésével.
Ezekből az következik, hogy az eredményekért felelős mechanizmusok közül egy szív- és érrendszeri lehet.
Ráadásul a zöld tea kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávé, ami negatívan befolyásolhatja a vérnyomást. Ez arra utal, hogy a zöld tea kedvezőbb hatással lehet a fehérállomány elváltozásaira
– mutattak rá a kutatók, akik a zöld teát összefüggésbe hozták a testsúlyszintek kezelésével és a rákos sejtek elpusztításával is.
Úgy tűnik, még nem végeztünk az ital – amelyről tudjuk, hogy olyan antioxidáns összetevőket tartalmaz, mint a katekinek – lehetséges előnyeinek felfedezésével. A jövőbeli tanulmányok az elemzést ezért az emberek szélesebb csoportja előtt nyithatják meg.