Az alkohol és a rák kockázata ijesztő mértékben összefügg

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai szervezete legfrissebb közleményében tett javaslatot arra, hogy a szeszes italokat olyan címkékkel kellene ellátni az Európai Unióban, amelyek felhívják a figyelmet az alkoholfogyasztás és a rák kialakulásának kockázata közötti összefüggésre. A WHO szerint az ilyen figyelmeztetések segíthetnek csökkenteni az alkoholfogyasztást és ezáltal mérsékelni az alkoholhoz köthető daganatos megbetegedések számát. A rák kockázata az alkohol miatt ugyanis sokkal nagyobb, mint gondolnánk.
Egy nemrégiben készült európai felmérés szerint a lakosság csupán 15 százaléka van tisztában azzal, hogy az alkoholfogyasztás hozzájárulhat a mellrák kialakulásához, 39 százalékuk viszont ismeri az alkohol és a vastagbélrák közötti kapcsolatot. A WHO álláspontja szerint a dohánytermékeknél már bevált figyelmeztető címkézési gyakorlatot az alkoholos italokra is ki kellene terjeszteni annak érdekében, hogy a fogyasztók megfelelő információval rendelkezzenek az alkohol egészségkárosító hatásairól.
A külön figyelmeztetés a daganatos betegségekre várhatóan serkenti a vitát az alkohol kockázatairól, és alkalmasabb az alkoholfogyasztás újragondolására késztetni, mint más eszközök
– vélekedett az Egészségügyi Világszervezet, amely bírálja az alkoholipart, amiért az önkéntes szabályozási keretrendszere nem biztosít elegendő és egyértelmű információt a fogyasztóknak.
A szervezet szerint az iparág eddigi lépései nem voltak kellően hatékonyak, ezért van szükség a kötelező jellegű figyelmeztetések bevezetésére.
A WHO rámutatott, hogy az Európai Unióban 2019-ben a fejenkénti alkoholfogyasztás a felnőttek között a világátlag kétszerese volt. Minden tizenkilenc felnőttből egy az alkoholnak betudható okokból hal meg, közöttük pedig minden tíz közül három alkohol okozta daganatos megbetegedésekben.
Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az alkohol fogyasztása jelentősen növeli bizonyos ráktípusok kialakulásának esélyét. Egyértelmű és jól látható figyelmeztetésekre van szükség, hasonlóan a dohánytermékekhez alkalmazott gyakorlatokhoz
– fogalmazott a Reuters cikkében a WHO képviselője.
A szervezet javaslatának elfogadása esetén az Európai Unióban forgalmazott alkoholos italokon kötelezővé válhatnak az egészségügyi figyelmeztetések, amelyek
A WHO hangsúlyozta, hogy az emberek egészsége érdekében van szükség ezekre az intézkedésekre. A szervezet szerint a szeszes italok felcímkézése a fogyasztók legnagyobb körét éri el, és alacsony kiadást jelent a kormányoknak.
(Origó/MTI/dpa)