„Egyértelmű bizonyítékunk van arra, hogy a gyermekek halfogyasztása összefügg a legjobb viselkedési fejlődéssel. Határozottan javasoljuk a szülőknek, hogy hetente legalább két adag halat adjanak gyermekeiknek” – mondta dr. Caroline Taylor, a Bristol Egyetem táplálkozástudományi docense. A hal mellett a többi tengeri étel is hasznos.
A kutatók azt is megállapították, hogy azok a gyerekek, akik egyáltalán nem esznek halat, hajlamosabbak az önzésre, kevésbé barátságosak és egocentrikus módon viselkednek, olvasható a MailOnline cikkében.
Korábbi kutatások szerint a tengeri ételek gazdag forrásai az omega-3 zsírsavaknak, a szelénnek és a jódnak - olyan tápanyagoknak, amelyek fontos szerepet játszanak az agyi fejlődésben és a kognitív funkciókban.
Ennek eredményeként a szakértők azt kívánták vizsgálni, hogy van-e összefüggés a viselkedés, az IQ és a tengeri ételek fogyasztása között a gyermekeknél.
A csapat közel 6000, 7-9 éves angliai gyermek hosszú távú adatait vizsgálta meg. A gyermekek 7,2%-a egyáltalán nem evett halat hetente; 63,9%-uk hetente 1-190 grammot fogyasztott, 28,9%-uk pedig több mint 190 gramm halat evett hetente – ami több mint két adagnak felel meg.
Az úgynevezett „fehér bevonatú haltermékek” – például a halrudacskák – tették ki az átlagos teljes tengeri étel fogyasztás közel felét (46%).
Hétéves korban azok a gyermekek, akik nem fogyasztottak halat, 35%-kal nagyobb valószínűséggel mutattak átlag alatti viselkedési fejlődést, mint azok, akik hetente legalább 190 gramm halat ettek. Ez az arány kilencéves korra 43%-ra emelkedett.
Az új tanulmány szerint, amely az European Journal of Nutrition-ben jelent meg, azok a gyermekek, akik nem ettek halat, nagyobb valószínűséggel mutattak „szuboptimális proszociális viselkedést”.
A „proszociális” viselkedés magában foglalja a barátságos interakciókat, az altruizmust (önzetlen viselkedést) és a megosztást.
A kutatók a tengeri ételek fogyasztása és az IQ közötti összefüggéseket is vizsgálták, de nem találtak kapcsolatot.
Az NHS szerint az „egészséges, kiegyensúlyozott étrendnek” hetente legalább két adag halat kell tartalmaznia, beleértve egy adag olajos halat – például lazacot, makrélát vagy szardíniát.
Azt tanácsolja a szülőknek, hogy a gyermekeknek hetente legalább egy adag olajos halat adjanak, de „mivel az olajos halak kis mennyiségben olyan szennyező anyagokat tartalmazhatnak, amelyek felhalmozódhatnak a szervezetben, a fiúknak hetente legfeljebb négy adag, a lányoknak pedig legfeljebb két adag olajos halat szabad fogyasztaniuk”.
A tanulmányban részt vevő gyermekek többsége nem evett elegendő tengeri ételt ahhoz, hogy elérje az NHS által ajánlott heti két adagot.
A szakértők úgy vélik, hogy az alacsony halfogyasztás oka az, hogy a szülőket korábban figyelmeztették, a túlzott halfogyasztás növelheti a szennyező anyagoknak, például a higanynak való kitettség kockázatát.
„Reméljük, hogy a mostani kutatási eredmények felvértezik a szülőket azzal a tudással, hogy gyermekeiknek a legjobb életkezdetet adják” – mondta Caroline Taylor.