A Nature Water magazinban publikált áttörő tanulmányban a kutatók létrehoztak egy napenergiás folyamatot, ami a szennyvíziszapot két értékes forrássá alakítja: egysejtű proteinné, amit állati takarmányként lehet használni, és zöld hidrogénné, egy tiszta üzemanyaggá.
A szennyvíziszap teli van hasznos dolgokkal. Szerves anyaggal, tápanyagokkal, például nitrogénnel és foszforral, és nehézfémek keverékével. Jelenleg ez problémát okoz: túl sűrű, hogy gyorsan lebomoljon és túl szennyezett, hogy könnyen használható legyen. Égetés során mérgező vegyületek szabadulnak fel, és a komposztálása hosszú ideig tart.
A singapore-i Nanyang Műszaki Egyetem kutatócsapata megoldást talált arra, hogy a szennyvíziszapot hasznos komponensekké bontsák le majdnem zéró hulladékkal.
Ez nem egyszerű folyamat, mechanikai őrlés, elektrokémiai reakciók, és baktériumok kombinációját alkalmazzák; de ezzel a módszerrel majdnem az összes szenet és tápanyagot visszaszerzik, értékes termékekké alakítva azokat.
A folyamatnak 3 szakasza van. Az első lépés gondoskodik az iszap komplex mechanikai szerkezetéről. A tudósok az iszapot egy kis lúgos katalizátorral (például kálium-hidroxiddal) egy intenzív őrlési folyamatnak vetik alá. Ez molekuláris szinten széttépi az iszapot, könnyebbé téve a hasznos komponensek kivonását, miközben szilárd formában csapdába is ejtik a nehézfémeket, hogy biztonságosan kezelhessék. Aztán a feloldott szerves anyagot keresztülküldik egy megújuló energiával működő elektrolízis rendszeren. Itt ahelyett, hogy az iszap egyszerűen lebomlana, a rendszer valami hasznossá alakítja azt. Az anódnál a szerves anyag elektrokémiai oxidáción megy keresztül, illékony zsírsavakat produkálva – különösen ecetsavat, ami kulcsfontosságú építőköve a mikrobiális élelmiszergyártásnak. A katódnál a víz szétválik, hogy zöld hidrogént generáljon - egy tiszta energiaforrást, ami iparokat működtethet, vagy járműveket üzemanyaggal láthat el. Végül az ecetsavval és más kapott komponensekkel mikrobákat táplálnak (különösen a bíbor fototropikus baktériumot). A baktérium a savat proteinné alakítja, amivel állatokat lehet táplálni.
Nem ez az első eset, hogy az iszap valami hasznossá alakítását kipróbálják. De ebben az esetben az eredmények meglepőek.
Az iszapban lévő összes szerves szén több, mint 91%-át visszaszerzik és hasznos termékekké alakítják, és a szén 63%-át egysejtű proteinné alakítják. A hagyományos iszap feldolgozó technikákhoz, például az anaerob emésztéshez képest a szén-dioxid-kibocsátás 99.5%-kal csökken.
A nagy kérdés az, hogy lehet-e ezt nagy mértékben végezni? A tanulmány vezető szerzője, Dr. Zhao Hu szerint igen. Remélik, hogy a javasolt eljárás életképesnek mutatkozik a hulladék fenntartható kezelését illetően és megváltoztatja azt, hogyan tekintünk a szennyvíziszapra - a hulladékból egy értékes forrás lesz, ami támogatja a tiszta energiát és a fenntartható élelmiszergyártást.
A technológiát modulárisnak és alkalmazkodónak tervezték.
A napenergiás elektrolízis és mikrobiális fermentáció integrálható a létező szennyvízkezelő üzemekbe, csökkentve annak szükségét, hogy jelentős javítást kelljen végezni az infrastuktúrán.
Kisebb, vagy nagyobb városokba is beleilleszthető.
Mivel az urbanizáció ugrásszerűen emelkedik, és ezzel a produkált szennyvíziszap mennyisége is, ez a módszer mérföldkő lehet. A legtöbb iszapot vagy hulladéklerakókba dobják, elégetik, vagy hagyják a szennyvízkezelő üzemekben rothadni. Ez az új módszer a hulladékot forrásokká alakítja, csökkentve a környezeti terheket, létrehozva a hulladéktermelés körfolyamatát. A hulladék nem az ellenség. Ez a kulcs egy tisztább, zöldebb, és fenntarthatóbb világhoz.
(Forrás: ZME Science: https://www.zmescience.com/)