Viszlát, müzliszelet! Ezért lett tiltólistás több allergén is a menzán

Vágólapra másolva!
2025 februárjától kizárólag olyan ételek készülhetnek a közétkeztetésben, amelyeknél nem használtak diót, mogyorót vagy a szezámmagot. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyásza, allergológusa foglalta össze az anafilaktogén allergénekkel kapcsolatos tudnivalókat, és mutatott rá annak jelentőségére, hogy a közoktatási intézmények menzáján többé nem kell tartani a véletlen diétahiba okozta akár életveszélyes következményétől.
Vágólapra másolva!

Ezeket az allergén összetevőket száműzik a közétkeztetésből

 

2025 februárjától több allergén összetevőt is ki kell vezetni a hazai közétkeztetésből, így földimogyorót, dióféléket, és az olajos magvak közé sorolt szezámmagot, valamint a belőlük készült termékeket sem kaphatnak a gyermekek az iskolai menzán. Becslések szerint 40 ezer ételallergiás gyermek él Magyarországon, közülük 20 ezren vannak, akiknél fennállhat a hirtelen fellépő súlyos, életveszélyes túlérzékenységi reakció (anafilaxia) kockázata. Egy 2022-es iskolai tragédiát követően, több jogszabályt is módosítottak, és az ételallergiás gyerekeknek –  diabéteszes társaikhoz hasonlóan – kiemelt figyelmet kell kapniuk a köznevelési és közoktatási intézményekben. A mostani intézkedés nem titkolt célja, hogy az ételallergiás gyermekek számára is biztosítottak legyenek a biztonságos étkezés feltételei.

2025 februárjától több allergén összetevőt is ki kell vezetni a hazai közétkeztetésből, így földimogyorót, dióféléket, és az olajos magvak közé sorolt szezámmagot, valamint a belőlük készült termékeket sem kaphatnak a gyermekek az iskolai menzán.
Fotó: Allergiaközpont

 

 

Súlyosan allergizáló ételek

 

–A mogyoró, a diófélék és a szezámmag a leggyakoribb IgE alapú allergén élelmiszerek közé tartoznak, amelyek az étel okozta anafilaxiák jelentős százalékáért tehetők felelőssé – kezdi Dr. Balogh Ádám. Tipikusan olyan allergénekről beszélünk, amelyek elfogyasztását követően rendkívül gyorsan jelentkeznek a szülő számára is egyértelmű tünetek: a száj körüli kipirosodás, a száj bedagadása, csalánkiütés, hasfájás és hányás. Az allergiás reakciók spektrumának legsúlyosabb válfaja az ún. anafilaxiás sokk, ami viharos gyorsasággal alakul ki, és több szervrendszert (a bőr- és nyálkahártyát, az emésztőrendszert, a légutakat és a keringést) is érintheti. Kisebb gyermekek esetében megfigyelhető az allergén bevitele után jelentkező szokatlan bágyadtság, fáradtság is, ami szintén egy súlyos reakciót, hirtelen vérnyomásesést sejtet a háttérben.

 

Így előzhető meg a gyermekkori ételallergia

 

Míg a gyermekkori allergiák (pl. tehéntej, búza, tojás, szója) jelentős része kinőhető, addig a mogyoró és diófélék tartósan fennálló ételallergiát okozhatnak. Földimogyoró-allergia esetében a gyermekek 15-20 százalékánál várható, hogy kinövi betegségét, míg a diófélék sajnos gyakran egy egész életen át tartó ételallergiát okozhatnak. Korábban úgy gondolták, hogyha az allergiát okozó élelmiszereket gondosan elkerüljük a hozzátáplálás korai szakaszában, azzal megakadályozhatjuk az ételallergia kialakulását. Mára világossá vált, hogy valójában épp a korai expozíció az, ami csökkenti a későbbi allergia lehetőségét. Ezért is szorgalmazzák a legújabb szakmai ajánlások (így az EMMI 2019-es hazai szakmai irányelve) a potenciálisan allergizáló ételek 5-6 hónapos kortól történő bevezetését, és javasolják a várandós és szoptató édesanyáknak is, hogy ne hagyják ki étrendjükből ezeket az allergéneket.

A mogyoró, a diófélék és a szezámmag a leggyakoribb IgE alapú allergén élelmiszerek közé tartoznak, amelyek az étel okozta anafilaxiák jelentős százalékáért tehetők felelőssé.
Fotó: Allergiaközpont

 

Miért jelentett veszélyt a földimogyoró, a dió vagy a szezámmag a menzán?

 

–A közétkeztetésből száműzött allergénekről tudni kell, hogy többféle allergén fehérjét is tartalmaznak, és bizonyos komponensei ún. tárolófehérjék, amelyek energiát szolgáltatnak a csírázó növénynek. A tárolófehérjék hőstabilak és ellenállnak az emésztőenzimeknek is, ami azt jelenti, hogy nem vesztik el allergenitásukat. Anafilaktogén allergéneknek is hívjuk őket, hiszen nagyon kis mennyiségben is képesek kiváltani súlyos, szisztémás reakciót – hangsúlyozza a szakember. 

 

Akiknél a komponens alapú allergiateszt földimogyoró, dió és szezámmag tárolófehérje-pozitivitást igazol, azoknak egy egész életre szóló, szigorú elkerülő diétát kell tartaniuk, és adrenalin autoinjektort is felír a kezelőorvosuk. Az anafilaxia rendkívül súlyos, az életet veszélyeztető túlérzékenységi reakció, amelynek kimenetele bizonytalan, és kizárólag az izomba adott adrenalin injekcióval előzhető meg.

 

Egy hosszú távú, szigorú diéta esetében azonban sajnos a legnagyobb odafigyelés mellett is fennáll a hibázás esélye, hiszen széles körben elterjedt, számtalan élelmiszerben megtalálható allergénekről van szó. A földimogyoró, a diófélék és a szezámmag közétkeztetésből történő kivezetésével ennek a fenyegető diétahibának a lehetőségét zárták most ki.


(Forrás: Allergiaközpont: https://www.allergiakozpont.hu/)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!