Öt hétköznapi szokás, ami károsíthatja a májunkat

Vágólapra másolva!
A máj az emberi test egyik legkeményebben dolgozó szerve. A máj méregtelenít, segíti az emésztést, tárolja a tápanyagokat és szabályozza az anyagcserét.
Vágólapra másolva!

Figyelemreméltó ellenállóképessége – és regenerálódási képessége – ellenére a máj nem elpusztíthatatlan. Valójában sok mindennapi szokás, amelyeket gyakran figyelmen kívül hagyunk, lassan károsíthatja, ami végül súlyos állapotokhoz, például cirrózishoz (a máj maradandó hegesedéséhez) vagy májelégtelenséghez vezethet.

máj Fatty liver, illustration. (Photo by 3DMEDISPHERE/SCIENCE PHOTO LIBRA / SKX / Science Photo Library via AFP)
Zsírmáj (számítógépes illusztráció)
Fotó: 3DMEDISPHERE/SCIENCE PHOTO LIBRA / SKX

A májbetegség csendesen fenyeget

A májbetegség egyik kihívása, hogy csendes fenyegetést jelenthet. Korai szakaszában csak homályos tüneteket okozhat, mint az állandó fáradtság vagy hányinger. Ahogy a károsodás előrehalad, nyilvánvalóbb jelek jelentkezhetnek. Az egyik legfelismerhetőbb a sárgaság, amikor a bőr és a szemfehérje megsárgul. 

Bár a legtöbb ember a májbetegséget a mértéktelen alkoholfogyasztással társítja, nemcsak az alkohol a bűnös. Íme öt gyakori szokás, amely csendben károsíthatja a májat.

1. Túl sok alkohol fogyasztása

Az alkohol talán a legismertebb májkárosító tényező. Amikor iszunk, a májunk dolgozik, hogy lebontsa az alkoholt és megtisztítsa tőle a szervezetet. De a túl sok alkohol túlterheli ezt a folyamatot, ami miatt mérgező melléktermékek halmozódnak fel és károsítják a májsejteket.

Az alkohollal összefüggő májbetegség fokozatosan halad előre. 

Először zsír kezd felhalmozódni a májban (zsírmáj), gyakran bármilyen észrevehető tünet nélkül, és visszafordítható, ha az ivás abbamarad. 

A folyamatos ivás alkoholos hepatitishez vezethet, ahol gyulladás és hegszövet kezd kialakulni, ahogy a máj megpróbálja meggyógyítani magát.

Idővel ez a hegesedés cirrózissá fejlődhet, ahol a máj kiterjedt keményedése súlyosan befolyásolja annak működését. Bár a cirrózis nehezen visszafordítható, az ivás abbahagyása segíthet megelőzni a további károsodást.

ILLUSTRATION - A man sits at a table with empty bottles of liquor, beer, champagne, and wine in Dresden (Saxony), Germany, 22 May 2015. Photo: Thomas Eisenhuth/dpa -NO WIRE SERVICE- (Photo by Thomas Eisenhuth / ZB / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: THOMAS EISENHUTH / ZB

Még a mérsékelt ivás is megviselheti a szervezetet, ha sok éven át tart, különösen, ha más kockázati tényezőkkel, például elhízással vagy gyógyszerszedéssel párosul. A szakértők azt javasolják, hogy hetente ne fogyasszunk többet 14 egység alkoholnál – átlagosan 1 egységnyi (10 gramm) alkohol található 1 dl borban, 1 pohár (3 dl) sörben és 3 cl égetett szeszesitalban – és iktassunk be alkoholmentes napokat, hogy májunk időt kapjon a regenerálódásra.

2. Rossz étrend és egészségtelen étkezési szokások

Nem kell alkoholt fogyasztani ahhoz, hogy májproblémáink legyenek. Az egészségtelen étrend miatt zsír halmozódhat fel a májban, ami egy olyan állapothoz vezet, amelyet most anyagcsere-diszfunkcióhoz társuló szteatotikus májbetegségnek (MASLD) neveznek, korábban nem alkoholos zsírmájbetegségként (NAFLD) volt ismert. 

A májban lévő többletzsír károsíthatja annak működését, és idővel gyulladást, hegesedést, végül cirrózist okozhat. A túlsúlyos emberek – különösen azok, akiknek a hasuk körül van többletsúlyuk – nagyobb valószínűséggel fejlesztenek ki MASLD-t. 

Egyéb kockázati tényezők közé tartozik a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a magas koleszterinszint.

Az étrend hatalmas szerepet játszik. A telített zsírban gazdag ételek, mint a vörös hús, a sült ételek és a feldolgozott rágcsálnivalók, megemelhetik a koleszterinszintet és hozzájárulhatnak a májzsír felhalmozódásához. A cukros ételek és italok szintén jelentős kockázati tényezőt jelentenek. 2018-ban egy áttekintés megállapította, hogy akik több cukros üdítőitalt fogyasztottak, 40%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki náluk zsírmájbetegség.

Az ultrafeldolgozott ételek, például a gyorsételek, a készételek és a hozzáadott cukorral és egészségtelen zsírokkal teli nassolnivalók szintén hozzájárulnak a máj terheléséhez. Egy nagyszabású tanulmány megállapította, hogy akik több feldolgozott ételt ettek, jelentősen nagyobb valószínűséggel alakultak ki náluk májproblémák.

Másrészről, a kiegyensúlyozott, teljes értékű étrend segíthet megelőzni – sőt visszafordítani – a zsírmájbetegséget. 

A kutatások azt sugallják, hogy a zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban, hüvelyesekben és halban gazdag étrendek csökkenthetik a májzsírt és javíthatják az olyan kapcsolódó kockázati tényezőket, mint a magas vércukorszint és koleszterin.

A hidratáltság fenntartása szintén fontos. Törekedjünk napi körülbelül nyolc pohár víz fogyasztására, hogy támogassuk a májunk természetes méregtelenítő folyamatait.

3. Fájdalomcsillapítók túlzott használata

Sokan fordulnak vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókhoz, például paracetamolhoz fejfájás, izomfájdalom vagy láz esetén. Bár az előírás szerint használva általában biztonságosak, a túl sok – akár csak kicsivel is meghaladva az ajánlott adagot – rendkívül veszélyes lehet a májra.

France, 2025-05-15. Illustrative image of a Sanofi medication box, with Sanofi appearing in large letters. Box of Paracetamol tablets, Doliprane 1000mg. Close-up. Photograph by Jean-Francois Fort / Hans Lucas.
France, 2025-05-15. Image d illustration d une boite de medicament du laboratoire Sanofi, Sanofi y apparait en grand. Boite de comprimes de Paracetamol, Doliprane 1000mg. Plan rapproche, gros plan. Photographie de Jean-Francois Fort / Hans Lucas. (Photo by Jean-François FORT / Hans Lucas via AFP)
Fotó: JEAN-FRANCOIS FORT / Hans Lucas

A máj lebontja a paracetamolt, de a folyamat során egy NAPQI nevű mérgező mellékterméket termel. Normál esetben a szervezet egy glutation nevű védőanyaggal semlegesíti a NAPQI-t. 

Túladagolás esetén azonban a glutationkészletek kimerülnek, így a NAPQI felhalmozódhat és megtámadhatja a májsejteket. Ez akut májelégtelenséghez vezethet, ami halálos lehet.

Még a kis túladagolások, vagy a paracetamol alkohollal való kombinálása is növelheti a súlyos károsodás kockázatát. Mindig tartsuk be az ajánlott adagot, és beszéljünk orvossal, ha úgy érezzük, rendszeresen fájdalomcsillapítóra van szükségünk.

4. Mozgásszegény életmód

A mozgásszegény életmód szintén jelentős kockázati tényező a májbetegség kialakulásában. A fizikai inaktivitás hozzájárul a súlygyarapodáshoz, az inzulinrezisztenciához és az anyagcsere-zavarhoz – amelyek mind elősegíthetik a zsír felhalmozódását a májban.

A jó hír az, hogy a testmozgás akkor is előnyös lehet a máj számára, ha nem fogyunk sokat. 

Egy tanulmány megállapította, hogy már nyolc hét erőedzés 13%-kal csökkentette a májzsírt és javította a vércukorszint-szabályozást. Az aerob edzés szintén nagyon hatékony: a rendszeres, 30 perces gyors séta, heti ötször, kimutathatóan csökkenti a májzsírt és javítja az inzulinérzékenységet.

5. Dohányzás

A legtöbb ember a dohányzást a tüdőrákkal vagy a szívbetegséggel hozza összefüggésbe, de sokan nem ismerik fel a súlyos károkat, amelyeket a májban okozhat.

A cigarettafüst több ezer mérgező vegyületet tartalmaz, amelyek növelik a máj munkaterhelését, miközben megpróbálja kiszűrni és lebontani őket. Idővel ez oxidatív stresszhez vezethet, ahol az instabil molekulák (szabad gyökök) károsítják a májsejteket, korlátozzák a véráramlást és hozzájárulnak a hegesedéshez (cirrózishoz).

A dohányzás jelentősen növeli a májrák kockázatát is. A dohányfüstben található káros vegyületek, köztük a nitrozaminok, a vinil-klorid, a kátrány és a 4-aminobifenil, mind ismert rákkeltő anyagok. A Cancer Research UK szerint az Egyesült Királyságban a májrákos esetek mintegy 20%-áért a dohányzás felelős.

Szeressük a májunkat

A máj rendkívül robusztus szerv – de nem legyőzhetetlen. Védhetjük mértékletes alkoholfogyasztással, a dohányzás abbahagyásával, a gyógyszerek felelősségteljes szedésével, kiegyensúlyozott étrenddel, aktív életmóddal és megfelelő folyadékbevitellel.

Ha májproblémára utaló tüneteket észlelünk, például tartós fáradtságot, hányingert vagy sárgaságot, forduljunk orvoshoz. Minél korábban fedezik fel a májproblémákat, annál nagyobb az esély a sikeres kezelésre.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!