Ahogy idősödünk, egyre tudatosabban figyelünk arra, mit eszünk. Mégis van egy fogás, amelyből már egyetlen falat végzetes lehet. Egy thaiföldi különlegesség, a Koi Pla évente legalább 20 ezer ember halálát is okozhatja. Bár a nyers halból, citromléből és fűszerekből álló fogás ártalmatlannak tűnhet, valójában ez a rákkeltő étel súlyos egészségügyi kockázatot jelent.
A Koi Pla-t főként Thaiföld északkeleti részén és Laoszban fogyasztják. A fogás veszélye nem csupán abban rejlik, hogy nyers halból készül. A halakat olyan vizekből fogják, ahol parazita életmódot folytató laposférgek élnek.
Ezek az élősködők súlyos megbetegedéseket okoznak, köztük az epeúti rák egyik agresszív formáját, a kolangiokarcinómát.
Dr. Narong Khuntikeo, thaiföldi májsebész személyesen is érintett az ügyben. Szülei ugyanis májrákban haltak meg, miután rendszeresen fogyasztották a Koi Pla-t.
Senki sem beszél róla, pedig ez óriási egészségügyi probléma
– mondta az AFP hírügynökségnek. 2017-ben egy kutatócsoportot hívott életre, hogy felvegye a harcot a néma gyilkosként ismert parazita ellen.
A kutatók négy éven át végeztek ultrahangos és vizeletes szűréseket Thaiföld Iszán régiójában. Egyes falvakban a lakosság 80 százaléka hordozta a veszélyes parazitát. A rákkeltő étel ellen küzdő orvos azonban ellenállásba ütközik: főként az idősebb generáció nem hajlandó lemondani a hagyományos fogásról.