Ez az ízletes étel évente tízezreket öl meg

Vágólapra másolva!
Egy hagyományos ázsiai étel miatt évente több tízezren halnak meg. A rákkeltő étel egyik összetevője veszélyes parazitát rejthet, amely akár májrákot is okozhat.
Vágólapra másolva!

Ahogy idősödünk, egyre tudatosabban figyelünk arra, mit eszünk. Mégis van egy fogás, amelyből már egyetlen falat végzetes lehet. Egy thaiföldi különlegesség, a Koi Pla évente legalább 20 ezer ember halálát is okozhatja. Bár a nyers halból, citromléből és fűszerekből álló fogás ártalmatlannak tűnhet, valójában ez a rákkeltő étel súlyos egészségügyi kockázatot jelent.

A rákkeltő ételből már egyetlen falat daganatkeltő hatású lehet.
A rákkeltő ételből már egyetlen falat daganatkeltő hatású lehet. (Illusztráció)
Fotó: OpenAI DALL-E

Rákkeltő étel: nem a nyers hal a baj

A Koi Pla-t főként Thaiföld északkeleti részén és Laoszban fogyasztják. A fogás veszélye nem csupán abban rejlik, hogy nyers halból készül. A halakat olyan vizekből fogják, ahol parazita életmódot folytató laposférgek élnek. 

Ezek az élősködők súlyos megbetegedéseket okoznak, köztük az epeúti rák egyik agresszív formáját, a kolangiokarcinómát.

Egy orvos harcba szállt a "néma gyilkos" ellen

Dr. Narong Khuntikeo, thaiföldi májsebész személyesen is érintett az ügyben. Szülei ugyanis májrákban haltak meg, miután rendszeresen fogyasztották a Koi Pla-t. 

Senki sem beszél róla, pedig ez óriási egészségügyi probléma

 – mondta az AFP hírügynökségnek. 2017-ben egy kutatócsoportot hívott életre, hogy felvegye a harcot a néma gyilkosként ismert parazita ellen.

A kutatók négy éven át végeztek ultrahangos és vizeletes szűréseket Thaiföld Iszán régiójában. Egyes falvakban a lakosság 80 százaléka hordozta a veszélyes parazitát. A rákkeltő étel ellen küzdő orvos azonban ellenállásba ütközik: főként az idősebb generáció nem hajlandó lemondani a hagyományos fogásról.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!