Manapság egyre több szó esik arról, hogy a hétköznapi tárgyaink mennyire befolyásolják a szervezetünket. Így van ez a kulacs esetében is: nem mindegy, miből iszunk nap mint nap. Egy rossz minőségű műanyag palackból ugyanis olyan vegyi anyagok oldódhatnak ki, amelyek megzavarhatják a hormonrendszert, vagy hosszú távon más egészségügyi gondokat is okozhatnak. Éppen ezért sokan inkább az egészséges kulacsok mellett döntenek – legyen az üveg kulacs, rozsdamentes fém kulacs vagy modern BPA-mentes kulacs.
A BPA (biszfenol-A) egy széles körben használt ipari vegyület, amit évtizedekig gond nélkül alkalmaztak élelmiszer-csomagolásokban és italos palackokban. Csakhogy mára kiderült: ez a vegyület az emberi testben az ösztrogénhez hasonlóan viselkedik, így megzavarhatja a hormonháztartást; napjainkban összefüggésbe hozták a magasabb vérnyomással, a cukorháztartás felborulásával, sőt, gyermekeknél fejlődési zavarokkal is.
Egy BPA-mentes palack ezért ma már alapkövetelmény azoknál, akik nem akarnak felesleges kockázatot vállalni.
A legbiztosabb választás a üveg – egy üveg kulacs ugyanis teljesen természetes, nem veszi át az italok szagát vagy ízét, és biztosan nem oldódik ki belőle semmi káros. Hátránya, hogy törékenyebb, mint a műanyag vagy a fém kulacs, de ma már erősített változatok is kaphatók.
A rozsdamentes fém kulacs igazi jolly joker: strapabíró, jól tartja a hideget és a meleget, nem szívja magába az italok aromáit. Egy modern vizes kulacs ráadásul akár évekig jó lehet, így rengeteg PET-palacktól kíméljük meg a környezetet.
A harmadik népszerű megoldás a BPA-mentes kulacs, ami jellemzően tritánból vagy más biztonságos műanyagból készül. Ezek könnyűek, olcsóbbak és sokszor még a gyerekeknek is ideálisak, mert kevésbé törnek.
A jó kulacs nemcsak a hormonháztartásunk miatt fontos. Egy átlagos ember évente több száz PET-palackot is elhasználhat, ami óriási mértékben terheli a környezetet.
Egy tartós vizes kulacs vagy BPA-mentes palack viszont évekig használható lehet, így csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat is.