A leggyakoribb bőrbetegségeket térképezik a Debreceni Egyetemen

Vágólapra másolva!
Pályázati forrásból a leggyakoribb bőrbetegségek kialakulásának feltérképezését végezte egy nemzetközi kutatócsoport a Debreceni Egyetemen.
Vágólapra másolva!

A 2009. július 1-jén indult DERMINOVA projekt célja a bőrbetegségben szenvedő betegek életminőségének javulását eredményező kutatások végzése volt az elmúlt két évben. A program záró konferenciáját szeptember 19-én tartották a Kenézy-villában.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program TÁMOP-4.2.2/08/1 "Innovatív kutatói teamek alapkutatástól az alkalmazott kutatásig terjedő projektjeinek támogatása" felhívásra létrejött projekt 370 millió forint támogatásban részesült.

"A Kutánbiológiai Kutatóközpontban végzett alapkutatások igen jelentősek korunkban, hiszen a bőrgyógyászati betegségek rendkívül elterjedtek világszerte" - mondta tájékoztatójában Szőllősi János projektmenedzser.

Magyarországon évente 1,3 millió orvos-beteg találkozás történik bőrgyógyászati betegségekkel. A projekt révén kapott alapkutatási eredmények a biotechnológia- és gyógyszeripari fejlesztéseknek köszönhetően a gyulladásos és daganatos bőrbetegségben szenvedők életminőség-javulását eredményezhetik.

"A kutatómunka legfontosabb eredményei akkor születnek, ha azok átültethetők a mindennapi orvoslás gyakorlatába" - hangsúlyozta Fábián István rektor.

Ahhoz azonban, hogy az elméletek a klinikai gyakorlatban alkalmazhatóak legyenek, további forrásokat kell találni - fogalmazott a projektmenedzser.