Baj van a szójával

Vágólapra másolva!
Szerte a világon folyik a vita a génkezelt élelmiszerekről, eddig azonban nem volt tudományos bizonyíték arra, hogy a génkezelt termékek veszélyeztetnék az egészséget. Most első alkalommal sikerült kutatóknak kimutatni, hogy a genetikailag módosított szójabab változásokat okoz a májsejtekben.
Vágólapra másolva!

Az Urbinói Egyetemen géntechnológiával "rovarállóvá" tett szójával tápláltak egereket, a kontrollcsoport viszonyt normális szóját kapott. Az eredmények szerint a genetikailag módosított szójával táplált egerek májában a kutatók szabálytalan formájú sejtmagokat találtak és megnőtt a sejtekben a fibrillák - mikroszkopikus méretű fehérjeszálak - száma. Mindkét megfigyelés az anyagcsere növekedésére utal.

Azt még nem tudják, hogy milyen mechanizmus okozta ezeket az elváltozásokat, de egyértelműnek látszik, hogy a genetikailag módosított szója megváltoztatta a májsejtek működését - írja a Bild der Wissenschaft.