Szülőszobát kapott Lulu, az orrszarvú

Vágólapra másolva!
Ma vehette birtokába a számára kialakított "szülőszobát" Lulu, a budapesti állatkert vemhes orrszarvúja. 16 hónapos vemhesség után az állat várhatóan még ebben a hónapban világra hozza borját, az első olyan orrszarvút, amely lefagyasztott spermával elvégzett mesterséges termékenyítés nyomán fogant.
Vágólapra másolva!

Végéhez közeledik az a visszaszámlálás, amely Lulu, a nőstény szélesszájú orrszarvú tavaly júniusi mesterséges termékenyítése óta tart a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az orrszarvúak vemhességi ideje általában 16-17 hónap, Lulu eddigi három ellése majdnem pontosan 16 hónappal a fogantatás után következett be. A megtermékenyítéstől számított 16. hónap október 14-én telik le, de az állatkerti munkatársak már most felkészültek az ellésre. Lulu mostani vemhessége azért különleges, mert a mesterséges termékenyítéshez fagyasztva tartósított (kriokonzervált) hímivarsejteket használtak, ezzel a módszerrel még sohasem történt orrszarvúaknál sikeres termékenyítés.

Az ellés pontos időpontjára leginkább az emlők állapotából lehet következtetni - mondta el dr. Sós Endre, a kert állatorvosa. Tegnap előtt meg is jelentek az első tejcseppek Lulu emlőin, s a tejtermelés a következő hetekben csak fokozódni fog. Egy másik várható jel az lesz, hogy az ellés előtti napokban Lulu érzékenyebbé, idegesebbé válik majd. A nőstény hasa szépen gömbölyödik, de a magzat mozgását nem lehet látni rajta, és - kipróbáltuk - még érezni sem.

A kicsi nemét még nem lehet tudni. Végeztek ugyan ultrahangos vizsgálatot, ám erre még a vemhesség korai szakaszában került sor, amikor a magzat fejlettsége nem volt elegendő ahhoz, hogy a nemét meg lehessen határozni. A vemhesség utolsó szakaszában ezt már meg lehetne mondani, ám az ultrahangos vizsgálathoz altatás szükséges, és ezt az ellés előtti hónapokban már nem kockáztatják meg az állatorvosok.

Nyitva áll a "szülőszoba"

Lulu ma bemehetett abba az istállóba, amelyet "szülőszobának" alakítottak ki. Ezt az istállórészt hangszigetelt ajtók választják el a szomszédos terektől, s az istálló üvegeit is olyan réteggel látták el, amely megakadályozza, hogy Lulut megzavarja a kinti világ látványa. Az elkövetkező hetekben, amikor Lulu itt tartózkodik, a látogatók a Szavannakifutó istállójában elhelyezett monitoron láthatják a vemhes orrszarvút. Azért, hogy a bent zajló eseményeket pontosan nyomon lehessen követni, az istállóban 13 kamerát szereltek fel. A kivetítő ma még igen zavaros képet mutatott, de az állatkert azt ígéri, hogy Lulu az ellés előtt, és az után néhány nappal látható lesz a képernyőn. A nőstényt mostantól kezdve éjjel nappal figyelik, az ellést maguk az állatorvosok is monitoron fogják figyelemmel kísérni, és csak akkor avatkoznak be, ha ez elkerülhetetlenül szükséges.

Fotó: Bagosi Zoltán

Az ellésre kialakított belső kifutó

A vajúdás fél napig is eltarthat, maga az ellés azonban várhatóan néhány perc alatt lezajlik - mondta el az [origo]-nak dr. Sós Endre. Az ellés után különösen kritikus időszak lesz azonban az első 1-2 nap, amikor eldől, hogy Lulu elfogadja-e a jövevényt, és táplálja-e borját (előző kicsinye, Layla táplálását a gondozóknak kellett vállalniuk). Az állatkerti dolgozók abban bíznak, hogy a kicsi egészségesen jön a világra, és az anyaállat nem utasítja el, a biztonság kedvéért azonban minden szóba jöhető lehetőségre felkészültek, így az esetleges mesterséges nevelésre is.

Fotó: Bagosi Zoltán

Lulu most még nem ideges

Mint ismeretes, Lulu mesterséges termékenyítésével - egy német, osztrák és magyar szakemberekből álló csoport együttes munkája nyomán - 2001-ben kezdtek el foglalkozni. A program nyomán 2005-ben egy halva született borjú jött a világra (a kicsi halálát az ellés napján bekövetkezett kivédhetetlen komplikáció okozta), majd 2007. január 23-án megszületett a világ első mesterséges termékenyítés útján fogant, és egészségesen a világra jött orrszarvúja. Az akkor 58 kg-os Layla azóta már 1300 kg-ot nyom.