Tenger alatti hegyek, új mélytengeri fajok Tasmania partjainál

Vágólapra másolva!
Korábban ismeretlen, furcsa és csodás tengeri élőlények, valamint érdekes földrajzi képződmények egész sorát fedezték föl Tasmániától délre.
Vágólapra másolva!

Az Ausztrál Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatószervezet (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, CSIRO) tengerkutatói most kiértékelt két expedíciójukon nem kevesebb mint 80 tenger alatti hegységet fedeztek föl. Egyik-másik elérte az 500 méteres magasságot és a 25 kilométeres szélességet. A hegységek között 145 kanyonra bukkantak, amelyek közül a legnagyobbak majdnem 2 kilométer hosszan nyújtóztak a tengerfenéken.

A nagyobb szenzációt azonban a több száz új állatfaj fölfedezése jelentette. Halak, magasabb és alacsonyabb rendű rákok, kígyókarú tengeri csillagok, szivacsok és színpompás korallok eddig sosem látott példányait fényképezték le.

A több mint 300 éves és alig két méter magasságot elérő korallszirtek mutatják, hogy milyen lassan növekszik ez a környezet, és érzékeltetik, milyen sokára állna helyre az eredeti állapot bármilyen változás után - értékelte az eredményeket Nic Bax, a Tasmaniai Egyetem és a CSIRO tengerbiológiával és biodiverzitással foglalkozó szakembere. A kutató azt is bevallotta, hogy az összes fölfedezés közül legnagyobb hatást az "üvegszivacsok" tették rá. Ezek a törékeny élőlények nem tudnak vázat készíteni maguknak, mivel képtelenek kalciumot kivonni a vízből. Ha fölhozzák őket a felszínre, darabokra hullanak, ezért csak eredeti, mélyvízi környezetükben lehet megcsodálni szépségüket.

Forrás: CSIRO

Erre a kígyókarú tengeri csillagra több mint egy kilométer mélységben bukkantak a Huon Nemzetközösségi Tengeri Rezervátum területén

További képek a CSIRO oldalán

Az új élőlényeket és tenger alatti ökoszisztémájukat a CSIRO két fölmérésén derítették föl. 2006 novemberében és 2007 áprilisában az Alan Williams és Rudy Kloser által vezetett kutatócsoport tengerfenéki mintákat gyűjtött, fölfedezéseiket multisugaras szonárral és víz alatti videofelvételekkel dokumentálták.

Összesen 274, a tudomány számára korábban ismeretlen tengeri fajt hoztak a felszínre. Ezenkívül ráakadtak 86, az ausztrál vizekben addig ismeretlen fajra és 242 korábban már vizsgált élőlényre.

Forrás: CSIRO

A Lebbeus nembe tartozó garnéla valószínűleg új faja

További képek a CSIRO oldalán

Az Ausztráliától délkeletre fekvő vizekben 14 nemzetközösségi természetvédelmi terület található, amelyek 226 ezer négyzetkilométernyi óceánt foglalnak magukba Tasmania, Victoria, Új-Dél-Wales és Dél-Ausztrália keleti partjai mentén. Az expedíciók e területek közül kutattak át kettőt. A fölfedezések sokasága mutatja, hogy mennyire sokszínű ez a tenger alatti vidék, és mennyire fontos a megóvásuk a káros emberi behatásoktól.