Közel hatezer ritka delfint találtak

Vágólapra másolva!
Földünk egyik legveszélyeztetettebb faja, az Irrawaddy-delfin eddig ismeretlen populációjára bukkant az a kutatócsoport, amely öt éven át végzett megfigyeléseket Banglades partjai mentén a Bengáli-öbölben.
Vágólapra másolva!

Egészen mostanáig az Irrawaddy-delfint (Orcaella brevirostris) bolygónk egyik legveszélyeztetettebb fajának tartották. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) Vörös Listája a delfin hat alfajából ötöt a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorol, számukat eddig néhány ezer példányra becsülték.

Igazán meglepő, örömteli eredményként értékelik hát a cetkutatók, hogy a New York-i székhelyű Wildlife Conservation Society egy bangladesi cetvédelmi programmal együttműködve 2003 és 2008 között pontosan 5832 Irrawaddy-delfint figyelt meg a Bengáli-öböl 1400 kilométeres bangladesi partjai mentén, ezek között is különösen sokat a világ legnagyobb mangrove-erdejében, a Sundarbans vidékén. Ez a tenger és a szárazföld határán elterülő vadon ad otthont egy másik veszélyeztetett faj, a gangeszi folyami delfin (Platanista gangetica) négyszáz egyedből álló populációjának is. A közel hatezres Irrawaddy-delfin állomány léte azért meglepő, mert az eddig ismert elszigetelt populációkat, például azt, amely a Mekong deltájában él, alig száz egyed alkotja, és összegyedszámukat is 1-2 ezerre becsülték.

Az Irrawaddy különleges faj a delfinek között: sós és édesvízben egyaránt megél, de leginkább a kettő átmenetét kedveli, ezért előszeretettel él folyótorkolatok öbleiben. Az Ázsiában Myanmar, Kambodzsa és Malajzia vizeiben honos ritka delfinfaj számára a legnagyobb veszélyt a halászhálók, illetve a dinamit-halászat robbantásai miatt elszenvedett sérülések jelentik. A körülbelül kétméteresre megnövő Irrawaddy-delfin ezenkívül keresett látványossága az aquaparkoknak: mivel az édes és sós vizet egyaránt elviseli, tartása jóval olcsóbb, mint a kizárólag tengervízben élő társaié. Az Irrawaddy-delfineket a vadászat is tizedeli: a zsírjából nyert olajnak gyógyító erőt tulajdonítanak, és húsát is fogyasztják. Újabban élőhelye is veszélybe került, miután Banglades gátak építésével próbálja megakadályozni a Bengáli-öbölbe érkező folyók áradásait.