Betiltják az eBay-en az elefántcsontból készült tárgyak eladását

Vágólapra másolva!
Nemzetközi környezetvédő szervezetek nyomására az eBay árverési portál a jövő évtől betiltja elefántcsontból készült tárgyak eladását aukciós oldalán.
Vágólapra másolva!

A kaliforniai székhelyű internetes árverési portált üzemeltető társaság szóvivője szerint ez a lépés a legjobb mód az afrikai és ázsiai elefántok megmentésére, amelyekre agyaruk miatt vadásznak. Az IFAW (International Fund for Animal Welfare)nemzetközi állatvédő szervezet adatai szerint mintegy négyezer elefántcsontból készült tárgy szerepelt az eBay aukciós listáján. A legtöbb eladás az árverési portál amerikai honlapján keresztül történténik. Az alapítvány szerint egy alkalommal több mint 21 ezer amerikai dollárt (4,4 millió forintot) fizetett egy vevő egy pár agyarért.

A kevés elefántcsontot tartalmazó antik tárgyak - mint például a zongorák - eladása ezentúl is lehetséges lesz az eBay-en.

Forrás: Getty Images

Elefántcsontból főként szobrok, ékszerek, papírvágó kések, evőpálcikák, pecsétnyomók készülnek

Becslések szerint évente 20 ezer elefántot ölnek meg Afrikában és Ázsiában az agyarukért, és így továbbra is virágzik az elefántcsont fekete piaca. Az elefántokat a Veszélyeztetett fajok Nemzetközi Kereskedelmének Nemzetközi Egyezménye védi.

Forrás: AFP