Nyugtatóval mentettek meg egy bálnát az óceánon - videó

Vágólapra másolva!
Nyugtatólövedékkel tompították le érzékeit, úgy tudták megmenteni annak az északi simabálnának az életét, amelyen hetekig hiába próbáltak segíteni szövetségi állatmentők Florida atlanti partjainál. Ez volt az első eset, hogy egy nagytestű cet nyugtatót kapott a nyílt óceánon.
Vágólapra másolva!

A bajba került északi simabálnát (Eubalaena glacialis) január 14-én látták először a Floridától északra fekvő Georgia állam partjainál. Az északi simabálnák Földünk legveszélyeztetettebb fajai közé tartoznak: mindössze 400 példányuk maradt, s ez az állat már az ötödik, amelyre halászkötélbe gabalyodva találnak Észak-Amerika dél-keleti partjai mentén a bálnák idei borjadzási időszakában.

Forrás: Woods Hole Oceanographic Institution

Így fonták körbe a bálnát a köré tekeredett hálómaradványok

Az állat segítségére siető szakemberek a repülőgépről azonnal látták, hogy a 12 méteres bálnát kereskedelmi halászatból származó kötél ejtette csapdába, ami fejét, száját többszörösen körülfonja, egy narancsárga bója is lóg róla, és az állat több tíz méternyi huzalt vonszol maga után.

Megpróbálják leszedni a kötelet a bálnáról

A következő hat hét során négy alkalommal próbálták eltávolítani róla a kötelet, hiába. A Wildlife Trust természetvédő szervezet munkatársai azonosítása szerint az állat egy 2003-ban született, hat éves fiatal példány - a kifejlett simabálnák a 15 méteresre is megnőnek és súlyuk elérheti az 55 tonnát.

Nyugtatólövedékkel próbálják eltalálni a bálnát

Mivel a bálnát igen nehéz volt megközelíteni, március 6-án nyugtatóval kábították el, így tudták lefejteni róla az összesen körülbelül 120 méternyi huzalt.

Forrás: Woods Hole Oceanographic Institution

Az először most alkalmazott kábítási technikával tompultak a bálna reakciói,
így könnyebb volt megközelíteni és eltávolítani róla a köteleket

Ez volt az első mentőakció, amely során egy nagytestű bálnán a nyílt vízen nyugtatással segítettek - erősítette meg a szövetségi halgazdálkodási szolgálat közleményét a Woods Hole Oceanographic Institution, a világ legnagyobb non-profit oceanográfiai intézménye.