Vágólapra másolva!
Sok ember változtat viselkedésén, ha mások tekintetét érzi magán. Ezt a magatartásformát most szelíd csókáknál is megfigyelte két brit kutató.
Vágólapra másolva!

Auguste von Bayern és Nathan Emery a Current Biology című szaklapban tette közzé eredményeit, amelyek arra utalnak, hogy a hollókkal és varjakkal rokon csókák felismerik a szem vizuális észlelésben betöltött szerepét.

A kísérletek során az ember által nevelt madarak jócskán vártak a táplálkozás elkezdésével, ha egy idegen személy figyelte őket. Ha azonban a személy elfordult, akkor a habozásnak is vége szakadt - ugyanúgy, mint amikor egy ismerős személy szegezte rájuk tekintetét. Ezen kívül a csókák a tekintet irányából is hasznos információt szereztek: megtalálták az eldugott táplálékot, ha a kutatók tekintete köztük és a rejtekhely között vándorolt. Ha azonban a kutatók csukott szemmel mutattak fejükkel a megfelelő irányba, csődöt mondott a madarak tudománya - nem találták meg a finom falatot.

A kutatók szerint a legtöbb eddig vizsgált állatfaj, többek közt a kutya és a csimpánz, nem reagál az emberi tekintet irányára, a csókák teljesítménye ezért figyelemreméltó igazán. Mindazonáltal megjegyzik, hogy a vizsgálati eredmények nem feltétlenül a csókák természetes ösztöneit tükrözik. A szem figyelése akár az emberhez fűződő szoros viszonyuk, szocializációjuk eredményeképp is létrejöhetett.