Cápatámadások áldozatai harcolnak a cápákért

Vágólapra másolva!
Közel tucatnyi, cápatámadáson átesett, többségében súlyosan sérült áldozat küzd a tengeri ragadozók fokozottabb védelméért.
Vágólapra másolva!

"A cápatámadások túlélői a cápák védelmében" feliratú pólóban lobbizó csoport az amerikai törvényhozásnál azt szeretné elérni, hogy az uszonyaik miatt vadászott állatok a jövőben nagyobb védelmet kapjanak. Az Ázsiában különleges csemegének számító cápauszony iránti növekvő kereslet számos cápafajt sodort a kihalás szélére.

Az Egyesült Államokhoz tartozó vizeken korábban is tilos volt a cápavadászat, de a törvényt eddig nem tartatták be elég szigorúan - mondta Chuck Anderson, aki egy cápatámadásban a karját vesztette el. A támogatók a joghézagokat szeretnék betömni. A vadászati tilalom mellett az amerikai hajóknak cápauszonyokat sem szabadna szállítaniuk, valamint lehetőséget keresnek arra, hogy az Egyesült Államok figyelmeztethesse a tilalmat be nem tartó országokat.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) múlt hónapban kiadott jelentése szerint a cápafajok harmada örökre eltűnhet. Olyan fajokat fenyeget a kihalás, mint a nagy pörölycápa (Sphyrna mokarran), a nagy fehércápa (Carcharodon carcharias), vagy a kékcápa (Carcharias glaucus).