Farkasok menthetnék meg a skót felföldet

Vágólapra másolva!
A skót felföldön már 250 éve nem járt farkas: ez idő alatt a gímszarvasok olyannyira elszaporodtak, hogy kopárra legelték a domboldalakat. Felmerült, hogy a további pusztítás megakadályozása érdekében vissza kellene telepíteni a farkasokat, s nemrégiben egy amerikai-ausztrál kutatás alátámasztotta ennek helytállóságát.
Vágólapra másolva!

A canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói azt tanulmányozták, milyen hatással járt a farkasoknak az 1990-es években történt visszatelepítése az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban. Az amerikai programnak akkor az elsődleges célon túlmenően nem várt kedvező hatása is volt: a jávorszarvasok száma nem csak megcsappant, hanem kialakultak olyan területek, amelyeket a fokozott farkasveszély miatt egyre inkább elkerülték a szarvasok. Ezeken a helyeket regenerálódtak a nyárfák, a fűzek és a bogyós bokrok, ez pedig hozzájárult a hód- és madárállományok újjászületéséhez.

"Skóciában arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a farkas nem csupán önmagában értékes, hanem ökológiai hatása is van" - hangsúlyozzák a kutatók. A gímszarvasok rendre megdézsmálják a skót fenyők rügyeit, így a mostani fenyőpopulációban akad jó néhány háromszáz éves egyed is, de fiatal fa alig. A szarvasok ezen felül károsítják a nyírállományt is.

A Yellowstone-t kutató csapat javasolja, hogy kezdetként meg kellene vizsgálni, a skót felföld képes-e egyáltalán eltartani egy farkasállományt. Az ötlet megvalósítása előtt még számos bizonytalan tényezőt tisztázni kell, de annyi bizonyos, hogy a skóciai gímszarvas ugyanazt az ökológiai szerepet tölti be a területen, mint az amerikai jávorszarvas a Yellowstone Nemzeti Parkban, a farkas pedig ugyanaz a faj, a Canis lupus.