Kopasz fejű madarat fedeztek fel Ázsiában - kép

Vágólapra másolva!
Száz éve ez az első újonnan felfedezett, a bülbülfélékhez tartozó faj Ázsiában. Laoszban bukantak rá, és szinte teljesen kopasz - jelentette be csütörtökön a Wildlife Conservation Society (WCS) nemzetközi vadvédelmi szervezet.
Vágólapra másolva!

A kopasz fejű madarat, amelyről a Forktail című brit madártani szaklapban számoltak be, a Melbourne-i Egyetem kutatói azonosították. A csupaszarcú bülbülnek elnevezett madár nem teljesen kopasz, a feje tetején keskeny csík húzódik hajszerű tollakkal. Ugyanakkor jellegzetesen tollmentes, rózsaszín arca van kékes bőrrel a szeme körül - írja az MTI.

Iain Woxvold, a Melbourne-i Egyetem kutatója, az új bülbülfaj egyik felfedezője a különös szokásokkal, hanggal és küllemmel bíró madár eddigi "észrevétlenségét" azzal magyarázza, hogy az ember számára nehezen megközelíthető, barátságtalan élettérbe szorult.

Forrás: AFP

A kopasz bülbül létét, amely Közép-Laosz egyik védett területén honos, a kutatók szerint jelenleg nem fenyegeti veszély

Az ornitológusok két madarat fogtak be úgy, hogy korábban felvett madárhanggal csalogatták őket oda, ahol a madarak számára nehezen észrevehető, finom hálót feszítettek ki. Az egyik egyedet az angliai Tring Természettudományi Múzeumába küldik, a másikról felvételeket készítettek, vérmintát vettek tőle, majd szabadon engedték. A holland szakemberek hangsúlyozták: további kutatások szükségesek ahhoz, hogy megismerjük a faj elterjedését, táplálkozási és egyéb szokásait.

A bülbülfélék (Pycnonotidae) Afrika és Ázsia trópusi vidékein élő madarai. A Közel-Keleten csodálatos énekükről ismertek, ahogy azt Arany János is megírta a Szondi két apródjában.