Több száz új fajra leltek a Himalájában - képek

Vágólapra másolva!
Egy évtizedes expedíciósorozat nyomán több mint 350, a hegyvonulatok által szinte teljesen elzárt, nehezen megközelíthető régióban korábban ismeretlen fajt fedeztek fel Kelet-Himalájában. A felbecsülhetetlen értékű biológiai kincsekről lenyűgöző felvételeket is közöltek, így arról a békáról is, amely sugárzóan piros lábait használva vitorlázik a fák között.
Vágólapra másolva!

A Bhutánban, Észak-kelet Indiában és Mianmar északi részén, valamint Kína tibeti régiójának déli területén vezetett expedíciók eredményeiről a WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet számolt be A Kelet-Himalája - Ahol a világok összeérnek (The Eastern Himalayas - Where Worlds Collide) című tanulmányában.

A Himalája keleti fele jellemzően nehezen megközelíthető terület, sok az elszigetelt élőhely, ezért a biológiai feltérképezés hosszú időt vesz igénybe, és máig nem fejeződött be. Az egy évtizedes kutatás során a szakemberek több mint 350 új fajt, köztük 242 növényt, legalább 60 gerinctelent, 14 édesvízi halat, 16 kétéltűt, 16 hüllőt, 2 madarat és 2 emlőst fedeztek föl.

Forrás:  Murat Selam/WWF Nepal
Forrás: Murat Selam/WWF Nepal

A Himalája keleti vonulatai (további felvételek a képekre kattintva galériánkban)

Az egyik legfontosabb felfedezés egy 100 millió éves gekkómaradvány, amelyet Mianmar északi területén, a Hukawng-völgyben egy borostyánbányában találtak. Ez a legrégebbről fennmaradt gekkómaradvány, amelyről a kutatók eddig tudomást szereztek.

Forrás: George Poinar/WWF Nepal
Forrás: George Poinar/WWF Nepal

100 millió éves gekkó borostyánba zárva

Észak-Mianmarban megtalálták a putao muntjákszarvast (Muntiacus putaoensis), a világ legkisebb és legősibb szarvasfaját is. Az állatról először úgy gondolták, hogy egy másik faj fiatal egyede, de később a DNS-tesztek azt igazolták, hogy egy különálló fajt alkot. 60-80 cm magas és összesen 11 kg körüli testtömeggel rendelkezik - a helyiek "levélszarvasnak" nevezik, mivel akkora, hogy az állatot egyetlen nagyobb levél eltakarhatja. A muntjákszarvasok alcsaládjának 11 ma élő faja ismert - ez a szarvasfélék legősibb csoportja, a legkorábbi fosszíliáik 15-35 évvel ezelőttről származnak. Közeli rokonára, a hegyi muntjákszarvasra (Muntiacus muntjak montanus) nyolcvan éve után nemrégiben bukkantak Szumátra egy távoli hegyoldalában.

Forrás: Panthera Rabinowizt/WWF Nepal
Forrás: Panthera Rabinowizt/WWF Nepal

Rátaláltak a 2005-ben már azonosított arunácsali makákóra (Macaca munzala) is, ami nem csak a régió, de egyben a tudomány számára is teljesen új felfedezés. Ez a világ eddig ismert legmagasabban élő makákója: a tengerszint feletti 1600-3500 méteres magasságban emelkedő hegyekben honos. Az új emlősfajok, különösen főemlősök felfedezése igen ritka eredmény, az arunácsali makákó volt az egyetlen újonnan azonosított majomfaj száz év alatt.

Forrás: Anindya Sinha/WWF Nepal
Forrás: Anindya Sinha/WWF Nepal

Az arunácsali a legmagasabban élő makákófaj a Földön: a Himalája 1600-3500 méteres hegyei közt honos. Viszonylag nagy termetű, farka rövid

A Himalája teljes területén ismereteink szerint megközelítőleg 10 ezer faj él, többek között körülbelül 300 emlős, 1000 madár és 300 édesvízi hal. A világ összes növényének harmada és a gerinctelenek 40%-a honos itt. Itt található a kihalás szélén álló bengáli tigris egyik utolsó élőhelye, és itt él a szintén veszélyeztetett indiai orrszarvú is.

A felfedezések rámutatnak, hogy a Himalája keleti része egyike a világ természeti kincsekben leggazdagabb területeinek, úgynevezett biológiai forrópontjainak, ugyanakkor a Himalája egyike azoknak a helyeknek, ahol a klímaváltozás hatásait már észlelhetjük. Mivel a térdég két kontinentális kőzetlemez találkozásán húzódik, valóságos biogeográfiai útkereszteződésnek tekinthető, ahol két világban honos fajok találkoznak. Az Indomaláj övezetben, a Himalája keleti vonulatainak tövében az ázsiai elefánt, a ködfoltos párduc (Neofelis nebulosa), a vadbivaly (Bubalus bubalis arnee), a gaur (Bos gaurus), számos szarvascsőrűmadár (Bucerotidae), kobrák ás gekkók honosak, míg az északabbra, magasabban fekvő, palearktikus terület a hópárducok (Uncia uncia), kis vörös pandák (Ailurus fulgens), a fekete medvék (Ursus americanus), farkasok, aranylangurok és számos patásfaj földje.

Forrás: Totul Bortamuli/WWF Nepal
Forrás: Totul Bortamuli/WWF Nepal

A Rhacophorus suffry-t repülő békának nevezik, mert a fák lombjai között a levegőben hosszú, pirosan izzó hártyás lábával manőverezve közlekedik

A klímaváltozás mellett a nem fenntartható gazdálkodás, az erdőirtás, a túllegeltetés, a veszélyeztetett fajokkal történő illegális kereskedelem és az édesvízzel való felelőtlen gazdálkodás és a szennyezés veszélyezteti a Himalája élővilágát - figyelmeztet a WWF.