Veszélyben a világ legnagyobb denevére Malajziában

Vágólapra másolva!
Kutatók nemrégiben arra figyelmeztették a malajziai kormányt, hogy ha nem tesz lépéseket a világ legnagyobb denevérének védelmében, a faj hat éven belül kipusztulhat a Maláj-félszigetről.
Vágólapra másolva!

Az óriás repülőkutya vagy kalong (Pteropus vampyrus) Földünk talán legnagyobb testű denevérfaja, szárnyfesztávolsága elérheti a 1,5 métert.

Méret tekintetében csak az indiai (Pteropus giganteus), illetve az aranykoronás repülőkutya (Acerodon jubatus) veszi fel vele a versenyt, s hogy melyik faj a legnagyobb, máig nem tisztázott. A Journal of Applied Ecology című szaklap augusztus 25-én megjelent számában kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a túlvadászat miatt akár már akár 2015-re az utolsó óriás repülőkutya is eltűnhet a Maláj-félszigetről. Adataik szerint évente körülbelül 22 ezer egyedet ölnek le legálisan, és még többet illegálisan. A repülőkutyákat húsukért, de sportból is vadásszák, szerveikből gyógyszer is készül. Tömegével lövik le őket alkonyatkor, amikor az állatok útnak indulnak táplálékot szerezni.

Forrás: wildlifetrust.org
Forrás: wildlifetrust.org

A repülőkutyafélék (Pteropodidae) kulcsfontosságú szerepet töltenek be az ázsiai esőerdők ökoszisztémáiban: gyümölcsökkel és a trópusi virágok nektárjával táplálkoznak, s eközben beporozzák a virágokat, székletükben messzire viszik a növények magjait. A jeladó nyakörves nyomkövetésből kiderült, hogy egy-egy állat akár 60 kilométert is repül éjszakánként, éves vándorlásuk során pedig több száz kilométeres utat is megtesznek Malajzia, Indonézia és Thaiföld között vándorolva. A Malajziával szomszédos Thaiföldön az óriás repülőkutya védett faj, ám Malajziában és Indonézia egyes területein megengedett a vadászata.

A kutatók azt javasolják a maláj hatóságoknak, hogy legalább egy átmeneti időszakra tiltsák be a faj vadászatát, hogy az állomány megerősödjön. Ezalatt további átfogó megfigyelésekből felmérhetők a faj fennmaradását veszélyeztető konkrét tényezők.

Forrás: Wikimedia Commons