Lekerült a veszélyeztetett fajok listájáról a barna pelikán

Vágólapra másolva!
A barna pelikánt majdnem 40 éve még a kihalás fenyegette Amerikában a rovarirtó szerek, az élőhely elvesztése és a vadászat miatt. A természetvédelmi erőfeszítéseknek köszönhetően számuk annyira megnövekedett, hogy szerdán levették a veszélyeztetett állatok listájáról.
Vágólapra másolva!

A nagy termetű, 2 méteres szárnyfesztávolságú, tengerpartokon élő barna pelikán (Pelecanus occidentalis), más néven barna gödény állománya először a 19. század végén kezdett hanyatlani az Egyesült Államokban, amikor a vadászok kegyetlenül mészárolták őket, mivel tollaik igen keresettek voltak a női kalapokhoz. Az állomány ekkor még helyreállt, miután Theodore Roosevelt elnök rendeletére létrehozták az USA első vadrezervátumát, a Florida partjai mentén fekvő Pelikán-szigetet.

A II. világháború után azonban újra erős csökkenésnek indult az állomány a DDT és más rovarirtó szerek használata miatt. A szereket kiterjedten alkalmazták a part menti területeken a szúnyogok irtására, azonban a pelikánokat is megmérgezték vele. A DDT felhalmozódott a madarak szervezetében, emiatt nem tudtak elegendő kalciumot kiválasztani a tojásokhoz. A vékony héjú tojások összeroppantak a kotló madarak súlya alatt, és a fiókák még kikelés előtt elpusztultak.

A barna pelikánt 1970-ben nyilvánították veszélyeztetett fajjá, miután egyedszámuk drasztikusan lecsökkent. A mélyponton a madarak egyedszáma alig haladta meg a 10 ezres nagyságot.

Hála a DDT 1972-es betiltásának, a kormányzati erőfeszítéseknek, az egyes államok és természetvédelmi szervezetek munkájának a barna pelikán ma már nem tekinthető veszélyeztetettnek az USA-ban, jelentette be szerdán Ken Salazar belügyi államtitkár. A madarak állománya több mint 650 ezerre növekedett élőhelyükön, Floridában, a Mexikói-öböl és a Csendes-óceán partvidékén, valamint az Antillákon és Latin-Amerikában.

Wikimedia Commons

Barna pelikán (Pelecanus occidentalis)

A pelikánok most sem érezhetik teljes biztonságban magukat. Jelenleg a globális felmelegedés veszélyezteti őket, amely miatt az emelkedő tenger elmoshatja part menti telepeiket. "Továbbra is megfigyelés alatt tartjuk a pelikánokat és környezetüket, nehogy ez a gyönyörű madár még egyszer a kihalás szélére sodródjon" - jelentette ki Sam Hamilton, az Egyesült Államok halászati és vadászati szövetségének igazgatója.