Meglepő viselkedést vettek filmre a tenger fenekén - videó

Vágólapra másolva!
Egy polipfaj is csatlakozott az eszközhasználó állatok egyre gyarapodó táborához. A kutatók sokáig úgy gondolták, hogy az embert részben az eszközök használatának képessége különbözteti meg az állatoktól. Ez a nézet azonban már hosszú ideje tarthatatlan: fölfedeztek eszközhasználó főemlősöket, madarakat és más állatokat is, ám ez az első eset, hogy gerinctelen fajról bizonyosodott be az eszközök használatának képessége.
Vágólapra másolva!

A Csendes-óceán trópusi vizeiben, főként Indonézia környékén élő, közepes termetű erezett polip (Amphioctopus marginatus) különös viselkedéséről most számoltak be az ausztrál Victoria Múzeum munkatársai. A körülbelül 8 centiméter méretű polip megmerevíti körülbelül 15 centiméter hosszú karjait, és így, "gólyalábakon" járva képes magával hurcolni egy fél kókuszdióhéjat az óceán fenekén.

A polip kissé esetlen manőverezésének egyetlen haszna van: az arréb hurcolt kókuszhéjat később búvóhelyeként vagy álcaként használhatja a sivár tengerfenéken. Gondolhatnánk, hogy láttunk már hasonlót, hisz a remeterák is hasonló módon szerzi meg búvóhelyét, ám ez a viselkedés teljesen eltér a rákétól, amely a csigák levetett héját használja háznak. Mint Mark Norman, a múzeum kutatója magyarázza, alapvető különbség van aközött, hogy egy állat fölkap egy közeli tárgyat és védekezésül belebújik, és aközött, ha egy élőlény begyűjt egy tárgyat, majd magával cipeli, és szükség esetén hordozható páncéllá alakítja.

A kutatók mintegy 500 órát töltöttek merüléssel a tenger alatt, és közben 20 erezett polip viselkedését figyelték meg. Négy alkalommal látták, amint a polipok jelentős, akár 20 méteres távolságra is elvitték a "zsákmányolt" kókuszdióhéjat.

"Az eszközök gyűjtése és használata valószínűleg folytonosságot képez a rovaroktól a főemlősökig, persze az eszköz meghatározása állandó vita tárgyát képezi" - vonják le a következtetést a kutatók. "Ez a fölfedezés azért különösen érdekes, mert sokáig nem hittük, hogy még a tengeri gerinctelenek is képesek lábujjhegyen tipegni értékes kókuszhéjukkal, azaz olyan viselkedést mutatni, amiről régebben azt hittük, kizárólag az emberek sajátja."