Ürülékével jelez a pingvin

szamárpingvin
Vágólapra másolva!
Egy új kutatás szerint a szamárpingvinek teljesen új módját űzik a fészkelésnek. A monogám állatokat egy éven keresztül tanulmányozták, így jutottak arra a megállapításra, hogy egészen egyedi módon jelölik meg az utódaik felnevelésére szánt helyet.
Vágólapra másolva!

Az egyedi területfoglalási módszer

A hideg antarktiszi tájakon, a fészkelés részeként az ürüléküket hagyják ott „lenyomatként” a szamárpingvinek (Pygoscelis papua), hogy amikor eljön az ideje, az előre kijelölt helyen tudják felnevelni utódaikat. A kutatók szerint a pingvinek ürüléke kulcsfontosságú szerepet játszik a madarak szaporodási viselkedésében és a „tereprendezésben”.

Az Antarktisz a Föld leghidegebb kontinense. A vastag hó és jégtakaó felszíne azonban a nyári hónapokban kissé megolvad, és ez befolyásolja a pingvinek fészekrakását Forrás: AFP/Vanderlei Almeida

Az érdekes felfedezés egy több ezer órányi videó jóvoltából vált ismertté az Oxfordi Egyetem szakértői, valamint az Australian Antartic Division kutatói számára. A zoológusok egy évet töltöttek el a szamárpingvinek vizsgálatával a Cuverville-szigeten, ekkor készült a felvétel is.

A tudósok figyelemmel kísérték hóolvadás mértékét, mivel annak ellenére, hogy a fagyos régiót az év nagy részében vastag hó és jég borítja, a nyári időszakban valamelyest csökken a hó vastagsága, és ez hatással van a pingvinek költésére is.

A szamárpingvinek napjainkra már a legkisebb antarktiszi pingvinpopulációt alkotják Forrás: Wikimedia Commons

Ez idő alatt a pingvinek nagy csoportokba verődtek össze, és mindannyian ott hagyták ürüléküket a kiválasztott helyen, az olykor előbújó antarktiszi nap sugárzása pedig segített abban, hogy azok „jelzésként” felszívódva a földben szagnyomot hagyjanak, megjelölve ezáltal a jövőbeli fészkek helyszínét. A British Antartic Survey információi szerint a monogám szamárpingvin az egyik legritkább antarktiszi madárféle, mostanra már kevesebb, mint 300.000 pár költ a jeges kontinensen – egy évben kétszer.

A szamárpingvinek ürüléküket "lerakva" választják ki a fészküket Forrás: Wikimedia Commons

Inkább a sós, mint az édes

Nem ez az egyetlen szokatlan pingvin-tulajdonság. A szakemberek korábban, a pingvinek genetikai térképének tanulmányozásakor vették észre, hogy az állatok híján vannak bizonyos ízérzékelésért felelős géneknek. A kutatók az állatok DNS-ének alaposabb vizsgálatával felfedezték, hogy mindegyik pingvinfaj elvesztette az édes,valamint a keserű ízlelésének képességét, és az állatok ma már csupán a savanyú és a sós ízeket érzékelik.

Genetikai térképük tanulmányozásakor derült ki, hogy a szamárpingvinek híján vannak bizonyos ízérzékelésért felelős géneknek Forrás: Wikimedia Commons

Egy tanulmány szerint a jelenség egyik magyarázata az antarktiszi környezet lehet. Az édes, umami vagy keserű ízek receptorai nem képesek jeleket küldeni az agynak nagyon alacsony hőmérsékleten. A kutatók szerint ez a pingvinek ízérzékelésének fokozatos elvesztését eredményezhette.