2014 asztrotájképekben

Ladányi
Vágólapra másolva!
Az óév égi jelenségeiről nyújtunk áttekintést Ladányi Tamás asztrofotós látványos csillagászati felvételeiből merítve.
Vágólapra másolva!

Feltárulnak az Univerzum mélységei

Az asztrofotózás a fényképezés tárgyát és technikáját tekintve is, sajátos műfaj. A halvány égitestek, így különösen az úgynevezett mélyég-objektumok, mint amilyenek a távoli extragalaxisok, csillagközi por- és gázfelhők, csillaghalmazok, rendkívül fényszegények, ami miatt a sokszor káprázatos látványt nyújtó részletek csak többórás expozícióval válnak láthatóvá.

Forrás: Ladányi Tamás

Különleges műszerek, megalapozott asztronómiai és speciális fotótechnikai ismeretek, kitartás, türelem – mindezek elengedhetetlen kellékek és tulajdonságok az asztrofotózáshoz. Évbúcsúztatóként hazánk egyik legelhivatottabb és nemzetközileg is jegyzett asztrofotósa, Ladányi Tamás káprázatosan szép, az égbolt és a táj harmóniáját művészi egységbe foglaló felvételeiből mutatunk be ízelítőként egy összeállítást.

Forrás: Ladányi Tamás

Ladányi Tamás fotográfiáiban a tájak és a csillagos ég együttes kompozíciója jelenik meg egyedi hangulatú „asztrotájképek” formájában.

A csillagvilág szerelmese

Hazánkból Ladányi Tamás egyedüli tagja a „The World At Night” nemzetközi elit asztrofotós szervezetnek, amelynek égisze alatt több mint harminc országban állították már ki képeit az UNESCO székháztól a Magyar Nemzeti Múzeumig. Folyamatosan publikál elismert fórumokon; többek között a NASA és a National Geographic médiumaiban. Közel három évtizede él az égbolt vonzásában; első asztronómiai élménye a Halley-üstökös 1985-ös visszatérésére datálható. Csillagvizsgálóját kettőscsillagok mérése céljából építette fel, amelynek keretében két új csillagpárt is bejegyeztek a neve alatt.

A képalbum szerzője, Ladányi Tamás asztrofotográfus Forrás: wikimedia.org

Asztrotájképeinek többsége a Balaton-felvidék és a Bakony területén készül, amely mellett kiemelt célpontjai a magashegységek – Himalája, Andok, Alpok – világa. Ars poeticájában fontos szempont a földrajzi és csillagászati képi világ ismeretterjesztési szempontú tolmácsolása művészi aspektusból. Népzenei kísérettel - „Csillagok, csillagok…” címmel - hazánk éjszakai arcáról készített filmet a modern technika alkalmazásával. Munkájának elismeréseként a Magyar Tudományos Akadémia projektje keretében egy újonnan felfedezett kisbolygónak a „(181298) Ladányi” nevet adományozták. (További információk és asztrofotók: http://www.astrophoto.hu/ )

Kattintson a képre a további fotókért! Fotó: Ladányi Tamás