Rengeteg költöző madarat öltek meg Cipruson

Énekes rigó
Az énekes rigó ínyencfalatnak számít a szigetországban, ezért tömegesen fogják vándorlása során
Vágólapra másolva!
Természetvédők becslése szerint több, mint kétmillió költöző madarat ejtettek el orvvadászok Cipruson az ősszel - közölte a Birdlife Cyprus állatvédő szervezet hétfőn.
Vágólapra másolva!

Haszon miatt tehették

A szeptemberi és októberi vizsgálatok szerint "drámai a helyzet" a földközi-tengeri szigeten.
A madarak elfogására használt hálók száma az egy évvel korábbihoz képest csaknem megduplázódott. A hatóságok és a különböző természetvédelmi csoportok szerint Cipruson a vadorzók összesen mintegy 16 kilométernyi hálót feszítettek ki és több mint hatezer ragacsos csapdát helyeztek el.

Az énekes rigó ínyencfalatnak számít a szigetországban, ezért tömegesen fogják vándorlása során Forrás: Wikimedia Commons

A madarak elfogásához enyvvel kennek be ágakat, hogy az ott megpihenő szárnyas beleragadjon. Bizonyos madarak, többek közt az énekes rigó (Turdus philomelos) és a barát poszáta (Sylvia atriapila) ínyencfalatnak számítanak a szigeten, ezáltal nagy hasznot hoznak az éttermeknek. Egy tucatnyi madár 80 eurót (25 ezer forintot) is érhet, holott fogyasztásuk hivatalosan tilos.

Évente tízmillió madarat fognak el

A ciprusi vadorzás ellen küzdő hatóságok becslése szerint a madarakkal való illegális kereskedelem forgalma évente 15 millió euró (4,5 milliárd forint) is lehet. A vadászat főszezonja az ősz, amikor a vándormadarak a leghízottabbak.

Az illegális vadászat másik tárgya, a barát poszáta szintén védett faj Forrás: Wikimedia Commons

Az illegális üzletben hozzávetőleg mintegy 3-4 ezer orvvadász érdekelt. A vadorzás csúcspontjának számító kilencvenes években az akkori becslések szerint évente csaknem tízmillió madarat fogtak el. Az Európai Unióba való belépés idején a hatóságok határozottabban léptek fel a vadorzók ellen, de Ciprus 2004-es EU tagsága óta ez a határozottság alábbhagyott - véli a Birdlife Cyprus.