A Bakony felett is derengővé vált az ég

napfogyatkozás
Sajátos látvány a Szentháromság szobor napszimbóluma felett fogyatkozó nap
Vágólapra másolva!
Veszprém városában eszményi körülmények között sikerült végigkövetni a jelenséget, amelyet több perspektívából is bemutatunk olvasóink számára. A képeken felfedezhetjük a királynék városának emblematikus helyeit a vártól a Szent László templomig.
Vágólapra másolva!

Sejtelmesen derengett a táj

Közel két és fél óra alatt játszódott le a fogyatkozás folyamata, amelyet a központi fekvésű és gyönyörű panorámával rendelkező Benedek-hegyről követtem végig. A mellékelt képen szemléletesen látszik, hogy miközben a Nap fokozatosan magasabbra kúszik az égen, égi kísérőnk egyre nagyobb szeletet harap ki belőle, majd a sorozatfelvétel végén központi csillagunk visszanyeri eredeti alakját.

A március 20-i részleges fogyatkozás fázisai, középen a maximális fedettséggel Forrás: Ladányi Tamás/Karcagi Péter

A legnagyobb takartság idején a Nap kissé sápadtabban világított, ami szokatlanul sejtelmesen derítette meg a tájat. A bemutatott kompozíció egy szűrő használata nélküli reggeli tájkép és szűrővel készült korongfelvételek összesítésével készült.

Az elfogyó nap Veszprém felett Forrás: Ladányi Tamás/astrophoto.hu

A maximális, 60%-os fázis előtt és után egy órával készült képeken jól nyomon követhető központi csillagunk alakjának változása. Az észlelés esszenciáját jelen esetben az AR 2303 jelű napfolt adta; érdekes volt megfigyelni, amint a holdperem éles kontúrja mögött lassan eltűnt.

Fogyatkozás a Szentháromság szobra felett

A várban levő Szentháromság-szobor tetején levő Nap szimbólummal együtt ábrázolja az égi eseményt az alábbi kép. Miközben az égitest a fotón túlexponálódott, az objektív blendéjének alakja a megszokott szögletes helyett sarló alakban tükröződött.

Sajátos látvány a Szentháromság szobor napszimbóluma felett fogyatkozó nap Forrás: Ladányi Tamás/astrophoto.hu

A Benedek-hegyre sokan kilátogattak a fogyatkozás ideje alatt; mind a családosok, mind a fotográfusok kíváncsiak voltak az égi produkcióra.

A jelenség megfigyelésére országszerte felkészültek az amatőr csillagászok Forrás: Ladányi Tamás/astrophoto.hu

A camera obscura nevű optikai jelenségnek köszönhetően az apró lyukakon áthaladó napfény sarló alakban képezte le az éppen fogyatkozó éltető csillagunkat a Szent Mihály székesegyház talapzatának vöröskövére.

A napfogyatkozás kivetítése a camera obscura optikai jelenség felhasználásával Forrás: Ladányi Tamás/astrophoto.hu

Ez egyszerű és biztonságos módja a napfogyatkozás megfigyelésének.