Csillagfény a kenguruk földjén

Vágólapra másolva!
Földünk túloldalának ege varázslatos objektumokat rejt: irány az ausztrál tavasz és a déli csillagképek világa!
Vágólapra másolva!

A déli félteke tündöklő égboltja

Ha lehet különbséget tenni a déli és az északi félteke ege között, akkor sokak egybehangzó állítása szerint, a déli egyértelműen látványosabb, mivel a Tejút központi régiója magasabbra emelkedik.

Amennyiben ezt városi fényszennyezéstől távoli helyen szemlélhetjük, valóban lenyűgöző a fejünk fölé tornyosuló égbolt kupolája.

Az alábbi kép az egzotikusan hangzó, Új-Dél-Walesben található, Marrumbateman település mellet készült, amely egy emblematikus formájú, százéves korú eukaliptusz fa felett húzódó égi országút déli szakaszát ábrázolja.

A déli Tejút egy eukaliptusz felett Forrás: Ladányi Tamás/www.astrophoto.hu

A horizont felett a hozzávetőleg 30 kilométer távolságban fekvő főváros, Canberra fényei festik meg az eget, de a csillagok még így is szinte kézzelfogható távolságban ragyognak. A faágakon ülve, jobb oldalon a Szaturnusz fénylik, míg az égen feltűnnek a hazánk földrajzi szélességéről láthatatlan konstellációk, a Kentaurtól az Oltárig.

A csillagképek ismerői számára feltűnő lehet a magasban járó Skorpió és Nyilas „teljes alakos” megjelenése,

mivel tőlünk csak részben fedik fel magukat.

Csillagokból álló ékszer; a Dél Keresztje

Letűnt korok hajósai számára valaha a Dél Keresztje mutatta a pólus égi helyzetét, mivel a túloldal nem rendelkezik olyan iránymutató csillaggal, mint számunkra a Sarkcsillag. A kis formáció, négy, ékszerként fénylő csillaga (a kép középpontjától balra felfelé), a tavasszal virágba boruló Namadgi Nemzeti park felett díszíti az eget, míg a látóhatár felett a Carina-köd vöröslik.

A Dél Keresztje és a Tejút a Namadgi Nemzeti Park felett Forrás: Ladányi Tamas/www.astrophoto.hu

Ez utóbbit, a speciálisan csillagászati célra fejlesztett tükörreflexes kamera teszi láthatóvá a felvételen.

Tidbinbilla rádiótávcsövei jól beilleszkednek a jellegzetes ausztrál tájba Forrás: Ladányi Tamas/www.astrophoto.hu

A NASA Deep Space Network projektje keretében, a Tidbinbilla területén működő rádiótávcsövek számos naprendszer-kutatási misszióban – Voyager, Galileo, Hubble, Cassini - jelentős szerepet vállaltak. Jelenleg, a tudományos intézmények mellett, egy bárki számára ingyenesen megtekinthető, űrkutatási bemutató központ is működik az intézményben.

Holdsarló és csillagvilág Canberra felett

Bár a nagyvárosok korántsem az asztrofotográfia ideális helyszínei, fényes égitestek együttállásai hálás témaként szolgálhatnak. A hamuszürke fénnyel kiegészült holdsarló és a Merkúr közelsége (a képen a Holdtól balra felfelé) gyönyörű látvány volt a főváros területén fekvő, esztétikusan kivilágított Ausztrál Nemzeti Könyvtár épülete felett.

A kertvárosias atmoszférájú Canberra korántsem ontja magából úgy az urbánus fényt, mint más világvárosok;

egy tiszta, hidegfront utáni éjszaka még a Tejút egy kis szeletkéje is feltűnt az égen.

Az alkonyi Canberra fényei felett a holdsarló és a Merkúr ( A Holdtól balra, felfelé) Forrás: Ladányi Tamas/www.astrophoto.hu

A magyar éjszakai égbolt Ausztráliában

Szeptember folyamán a fővárosban működő Brit Nemzetközösség Természettudományi Múzeuma a szerző asztrotájkép-kiállításának adott helyt, a Magyar Nagykövetség szervezésében. A tárlat hazánk éjszakai arcának bemutatására fókuszált, amely mellett még további, négy kontinensen készült fotográfiákat is prezentált az érdeklődő közönségnek.

A szerző (középen) mellett balra dr. Gruber Attila nagykövet, jobbra pedig dr. Malcolm Beazley, az Ausztrál Nemzeti Oktatási Múzeum igazgatója áll Forrás: Ladányi Tamás/www.astrophoto.hu

Dr. Gruber Attila nagykövet a következőket mondta a megnyitó után: „Az izgalmasan berendezett kiállításon több kontinens nagykövetei csodálták a képeket. Még napokkal később is sokan emlegették a különböző diplomáciai rendezvényeken a kiállítás és az előadások sikerét, fotói nagyszerűségét. Ladányi Tamás előadásaival, kiállításával jelentősen öregbítette Magyarország jó hírét a Föld tőlünk legtávolabbi kontinensén: Ausztráliában."