Omlett helyett kiscsibe lett a bolti tojásból

tyúk
Bio és ketreces, szupermarketből származó tojások
Vágólapra másolva!
Egy holland vásárló, Alwyn Wils szokásos bolti bevásárló körútján tette a kosarába a tyúktojáshoz hasonlóan, dobozba csomagolt fürjtojásokat, de ahelyett, hogy omlettet készített volna belőlük, egy keltetőgépbe tette a parányi, pöttyös tojásokat. Nagy meglepetés lett a vége.
Vágólapra másolva!

Albert kiszállt a tojásból

Wils azért szánta el magát a szokatlan kísérletre, mert kíváncsi volt arra, mennyire igaz az a közvélekedés,

miszerint a bolti tojásokat tojó baromfik terméketlenek,

hiszen a tyúkok életük során nem is találkoznak kakasokkal. Így hát a tizenkét kis tojást egy keltetőgépbe tette és várt.

Fürjtojások Forrás: Wikimedia Commons

19 nap múlva nagy meglepetésre az egyikből kikelt egy kis fürj csibe. Az Albert névre keresztelt pöttyös kiscsibe fészekhagyó, vagyis néhány óra szárítkozás után önálló életre képes: eszik, iszik, szaladgál.

A család és a barátok nagyon megkedvelték Albertet, háziállatként együtt maradt a családdal, akikkel várhatóan még hosszú éveket fog eltölteni, hiszen akár nyolc évig is élhet.

Kakas nélkül is tojnak a tyúkok

Az, hogy egy szupermarketben vásárolt tyúk- vagy fürjtojásból kifejlődjön egy élő kiscsibe, nagyon ritka, egymillióhoz egy az eshetősége, hiszen a boltokban többnyire nagyüzemi baromfitartásból származó tojásokat kínálnak, ahol azonban gondosan szétválogatják a kakasokat a tyúkoktól,

és többnyire ketrecben vagy mélyalmos tartásban élik mindennapjaikat a tojók,

hogy csak a tojásra koncentrálhassanak. Kakassal tehát esélytelen a találkozásuk, így ezek a tojások terméketlenek.

Hagyományos baromfiudvar Fotó: Szabó Gábor - Origo

Természetesen egy háztáji baromfiudvarban, ahol általában 10-12 tyúkra számítanak egy kakast, gondoskodva a megfelelő ivararányról és a szaporodásról, már komolyan esélyes, hogy megtermékenyítettek legyenek a tojások. Tehát ,ha piacon vásárolunk házi tojást vagy netán boltban ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó biotojást, akkor valószínűsíthető, hogy a tojások jó részéből képes élet kifejlődni.

Bio és ketreces, szupermarketből származó tojások Fotó: Szabó Gábor - Origo

A bolti biotojás a hagyományos bolti tojáshoz képest azért is másabb, mert ebben a gazdálkodási formában egyedül elfogadott, hogy a tojótyúkok között kakasok is éljenek a tyúkok megnyugtatására. Ebben a tartási formában arra törekednek, hogy az állatok a lehető legjobb körülmények között, minél természetesebb módon éljenek.