Az űrből is szavaztak az amerikai elnökválasztáson

ISS
A Nemzetközi Űrállomás itt még az ISS-hez csatlakozott Endaveour űrsiklóval
Vágólapra másolva!
Az amerikai választók új csúcsot állítottak be a múlt héten – de nem létszámban, hanem magasságban. A jelenleg egyetlen űrben tartózkodó amerikai is leadta a szavazatát, jelentette be hétfőn a NASA.
Vágólapra másolva!

Napokkal ez előtt Shane Kimbrough hivatalosan kitöltötte a távollévő szavazók elektronikus szavazócéduláját a Nemzetközi Űrállomáson. Ez azután történt, hogy Kate Rubins elküldte a saját szavazócéduláját, mielőtt visszatért volna a Földre a múlt héten.

Az űrben is szavazhatnak

Az 1997-es texasi törvényeknek köszönhetően a két amerikai – akik houstoni lakosként vannak regisztrálva, itt található ugyanis a Johnson Űrközpont – a Föld körüli keringés közben is szavazhatnak.

A Nemzetközi Űrállomás az ISS-hez csatlakozott Endaveour űrsiklóval Forrás: NASA


Az űrhajósok lakcímüknek az „alacsony Föld körüli keringési pályát" adták meg,

ahol az űrállomás kering. A NASA aktívan buzdítja az űrben lévő tagjait, hogy vegyenek részt a szavazásban. Ehhez még egy mottót is kitaláltak: „Vote While You Float" (nagyjából „Szavazz, miközben lebegsz").

Hosszadalmas folyamat

A szavazás logisztikailag hosszú folyamat azon emberek számára, akik éveket töltenek távol a Földtől. Az űrhajósoknak egy évvel korábban el kell dönteniük, melyik választásokon fognak szavazni, és a választás előtt hat hónappal meg kell kapniuk az elektronikus szavazócédulájukat. Rubins előre gondolkodott és júliusban kapta meg a szavazólapját az űrben.

Kate Rubins a világűrből adta le voksát a mostani amerikai elnökválasztáson Forrás: Robert Markowitz - NASA - Jsc


– mondta Rubins egy interjúban. „Számunkra rendkívül fontos, hogy minden választáson szavazzunk"
Az űrhajósok ugyan nem élhetik át a választáson való személyes részvétel élményét, viszont legalább elkerülhetik a sorban állást, írja cikkében a The Huffington Post.