Tudja, hogy mitől világkuriózum a borsodi Szinpetri?

legnagyobb könyv
A világ legnagyobb könyve
Vágólapra másolva!
Az Északi-középhegység nemcsak szemet gyönyörködtető tájakkal, hanem néhány valódi világszenzációval is rendelkezik. Az élő kövületnek számító és a földkerekségen sehol másutt nem ismert mátrai ősjuhar után most egy másik, a Zempléni-hegységben található világkuriózumot mutatunk be.
Vágólapra másolva!

Apró község, lélegzetelállító csodákkal

A szlovák határ közelében, a Jósva-patak mentén búvik meg vadregényes környezetben az alig több mint kétszáz lelket számláló Szinpetri. A település hazánk egyik legszebb középhegységében, a Zempléni-hegység területén fekszik, romantikus környezetben. Sokan talán nem is hallottak erről a komoly történelmi múlttal rendelkező kisközségről.

A vadregényes zempléni hegyek között fekszik Szinpetri Forrás: Mapio.net

A falu fölé emelkedő hegyoldal barlangja már az őskorban lakott volt; ezt bizonyítják a barlang mélyéről előkerült csontleletek, bronzkori cserépedény-töredékek és csonteszközök. A község neve legelőször egy 14. századi, Károly Róbert király uralkodása idején, 1340-ben kiállított birtoklevélben bukkan fel.

Az alig 230 lelkes kisközség leghíresebb látványossága az óriáskönyv Forrás: Wikimedia Commons

A reformáció hulláma sem kerülte el Szinpetrit; a 16. század végén református templom épült a községben. A települést övező hegyek gyomrában felfedezett hét barlangot a nemzetközi hírű Aggteleki-karszt és Szlovák-karszt többi barlangjával együtt az UNESCO 1995-ben a világörökség részévé tette.

Ki hinné, hogy itt látható a világ legnagyobb könyve?

A bűbájos és kirándulásra csábító borsodi kisközség látnivalóinak mindezzel még koránt sincsen vége. Az a látványosság, ami miatt Szinpetri a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült, a világon egyedülálló kuriózumnak számít.

A Guinness elismerő oklevele a világrekordról a tulajdonos Varga Béla kezében, háttérben a világrekorder könyv Forrás: ANPI

A Jósva-patakra épített egykori vízimalom mellett álló, gyönyörűen felújított épület ad helyet annak a nyomdatörténeti kiállításnak, amelyen - többek között - még Gutenberg korabeli, rekonstruált nyomdagépek is megtekinthetők.

Ám még ezek az érdekes kiállítási tárgyak is eltörpülnek a múzeum büszkesége, a földkerekség legnagyobb méretű és legsúlyosabb könyve mellett. A hatalmas fóliáns ötletgazdái Varga Béla és fia, Varga Gábor voltak.

Csak speciális géppel és nyolc ember segítségével lehet lapozgatni

Az óriási kötet 346 oldalon az Aggteleki Nemzeti Park természeti kincseit, messze földön híres barlangjait és épített környezetét mutatja be. A hatalmas könyv elkészítésével Varga Béla és fia egy újabb látványossággal szerették volna gyarapítani a nemzeti parkot.

A 4,18 méter hosszú, 3,77 méter széles és 1 420 kilogrammot nyomó könyv Arnóton készült,

és 26 szakember dolgozott az egyedülálló kötet előállításán.

A világ legnagyobb könyve Forrás: ANPI

A borító elkészítéséhez 13 marha bőrét használtak fel. A 430 kilogrammos fedlap nyírből és nyárfából készült, amelyet Svédországban gyártottak le. A kötet fedelét balsafából kifaragott szalamandra, a térség, illetve az Aggteleki Nemzeti Park jelképe díszíti.

A könyvet még egy edzett és bivalyerős ember sem lenne képes egyedül felnyitni.

A könyv egy speciálisan erre a célra konstruált pneumatikus „lapozógéppel" forgatható, és hogy a lapok ne törjenek, nyolcfős gárda szükséges az oldalak lapozgatásához.

Csak egy külön szerkezet segítségével lapozható Forrás: ANPI

Ezért talán nem csoda, hogy a könyvet nem napi rendszerességgel nyitják, csukják. A míves kötésbe fűzött könyvmonstrum 2010 márciusára készült el, később Arnótról Szinpetribe, a nyomdamúzeumba szállították.

A könyvkülönlegességet már a dubai emír és a bhutáni király is szerették volna megvenni,

de tulajdonosa, Varga Béla nem állt kötélnek.

A kiállításnak helyt adó malomépület Szinpetrin Forrás: TarnaVidék

A Guinness World Records a földkerekség legnagyobb könyveként ismerte el Varga Béla és fia alkotását 2010-ben kiadott hitelesítésével, amely március és október között az edelényi járásban található Szinpetri nyomda- és könyvmúzeumában tekinthető meg.