Miniatűr békafajokat fedeztek fel Indiában

új békafaj
A Nyctibatrachidae családhoz tartoznak a Föld legapróbb termetű békái, amelyből most hét új fajt fedeztek fel Indiában (A kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
A világ legapróbb békái közé tartozó új fajokat fedeztek fel Indiában a Delhi Egyetem kutatói.
Vágólapra másolva!


Nagyon nehéz felfedezni az aljnövényzetben elbújó apró békákat

A Nyctibatrachidae családba tartozó fajok alig egy centiméternél nagyobbak.
A Delhi Egyetem kutatói az ország nyugati részén lévő hegyvonulat, a Nyugati Ghátok területén bukkantak a hét különböző fajra - közölte a PeerJ tudományos lap. Közülük négy mindössze 12,2-15,4 milliméteres nagyságú, ezzel a világ legkisebb békái közé sorolhatók.

A Nyctibatrachidae családhoz tartoznak a Föld legapróbb termetű békái, amelyből most hét új fajt fedeztek fel Indiában (A kép illusztráció) Forrás: Wikimedia Commons

Szonali Garg kutató elmondta, hogy ezek a miniatűr fajok a környéken eléggé elterjedtek, apró termetük miatt azonban könnyű elsiklani felettük, ráadásul jól rejtőzködnek. A talajon, a sűrű lomberdő alatt élnek.

Több mint 70 millió éves a parányok családja

A kutatás öt éven át tartott. Annak megállapítására, hogy valóban új fajokról van-e szó, pontos alaktani összehasonlításokat és DNS-teszteket végeztek.

Világszerte több mint 6000 különböző békafaj létezik.

A tanulmányban résztvevő tudósok szerint a Nyctibatrachidae családnak összességében csak 35 különböző faja ismert, melyek közül sok már több mint 70 millió éve él a Földön.