Ezek a jövő legmenőbb IT szakmái

KIFU__packshot__SZ2020
Vágólapra másolva!
A fénysebességre kapcsolt digitalizált világ technológiai újdonságainak terjedése nem csupán a munkavállalókkal szemben támasztott elvárásokat növeli, de olyan új pozíciókat is teremt, amelyek pár éve még nem léteztek. Ezek a munkakörök főként a reál tárgyak iránt érdeklődőket érintik, hiszen az informatikusok között a programozók, szoftverfejlesztők és rendszergazdák mellett mára megjelentek a data scientistek (adattudósok) és folyamautomatizáló menedzserek is. De vajon mivel foglalkoznak most a legmenőbb informatikusok és melyek lehetnek a mesterséges intelligencia által uralt jövő legújabb szakmái? Többek között erről is szó lesz az idei Educatio online kiállításon január 21-23 között.
Vágólapra másolva!

Az informatikáról és informatikusokról sokak számára általában egy introvertált rendszergazda vagy programozó jut eszébe, a piac azonban mára teljesen átalakult. Az informatikus szakemberek munkája és tudása a folyamatosan fejlődő digitális világunk nélkülözhetetlen mozgatórugója, hiszen ma már szinte nincs olyan iparág, amelyben ne lennének jelen. Az informatikusok a munkahelyi közösségek központi szereplői, akikre a különböző szervezetek és vállalatok egységei bátran támaszkodnak, és akik sokszor hidat képeznek a bitek világa és munkatársaik szakterületei között. Ráadásul rengeteg olyan szakma jelent meg a munkaerőpiacon, amely az elmúlt öt évben még szinte teljesen ismeretlen volt, kiváltképp azok számára, akik nem jártasak az informatika területén.

„A digitalizáció előnyeit nap mint nap élvezzük, de azért, hogy a technológiát saját hasznukra fordítsuk, tennünk is kell érte, ki kell nevelnünk a jövő informatikusait, amelyhez jó támpontot ad az idei Educatio kiállítás. Az Innovációs és Technológia Minisztériumban 2017-ben indítottuk el a Programozd a jövőd! elnevezésű programot, amelynek célja, hogy ráirányítsuk a fiatalok figyelmét az informatikus szakmákra. Az Educatio kiállítás mind a tanulók, mind a szülők és a tanárok számára egyaránt hasznos segítséget nyújt a pályaválasztásban. Célunk, hogy az informatika iránti érdeklődést a legszélesebb körben felkeltsük, valamint tájékoztatást adjunk a fiataloknak a felsőfokú informatikai képzésekben rejlő lehetőségekről” – mondta el dr. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára.

Ma már egyre inkább jellemző, hogy a reál tantárgyak iránt érdeklődő középiskolás fiatalok az informatikai szakmákban látják meg jövőjüket. De milyen szakmák várnak rájuk az egyetem után és milyen lehetőségeket rejt jelenleg az informatikus végzettség? Nézzük meg a legizgalmasabb lehetőségeket a piacon!

Data scientist

A data scientist, azaz adatbányász különböző statisztikai és matematikai összefüggések segítségével rejtett információkat keres nagy mennyiségű adatokban, majd az eredményeket lefordítja a különböző szakterületen dolgozó munkatársai számára. A munkakörhöz szükség van a statisztika világában szerzett nagy mértékű jártasságra, el kell sajátítani a kódolás alapjait, valamint fel kell ismerni egy adott szervezeten belüli munkaterületek üzleti igényeit.

Robotic process automation manager

A robotic process automation managerek feladata a cégek tevékenységeinek automatizálása, robotizálása, illetve az automatizálás folyamatának ellenőrzése. A folyamatautomatizálásért felelő menedzser nem csak végrehajt, de a cég számára javaslatot is tesz, kijelöli a megfelelő irányt. A menedzser felügyeli és látja el a szoftverrobotizálás tervezési folyamatát, a szoftverrobotok fejlesztését, konfigurálását és tesztelését is, így kiválóan kell értenie a kódoláshoz, továbbá meg kell ismerkednie a piacon fellelhető RPA szoftverekkel.

Chatbot fejlesztő

A chatbot fejlesztők azokat az automatikus üzenetküldő applikációkat és megoldásokat alakítják ki, amelyek ma már észrevétlenül bekúsztak az élet minden online területére. A chatbot fejlesztéshez kódolni is tudni kell, de projektmenedzsment készségek is szükségesek.

Frontend fejlesztő

A frontend fejlesztő nagyon leegyszerűsítve egy programozó, a fejlesztési feladatnak azonban a nagyon bonyolult IT-s és matematikai tudást igénylő része helyett a látványos részét csinálja: a felhasználó által megjelenített külsőt tervezi meg és készíti el. Programozási nyelveket mindenképp ismerni kell hozzá, de némi szépérzékre és projektmenedzsment készségre is szüksége van.

Ha többet szeretnél megtudni az informatikai egyetemi oktatásban rejlő lehetőségekről, valamint az informatikus szakmákról, látogass el a 2021-es Educatio online kiállításra január 21-23. között, ahol találkozhatsz a Programozd a jövőd! program előadóival és tájékozódhatsz a továbbtanulási lehetőségekről, valamint a legmenőbb, legjobban fizető álláslehetőségekről

Forrás: KIFÜ