Óriásira nőtt a Morakot-tájfun - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hét közepén az Ázsia keleti partjainál sodródó Morakot-tájfun igazi szörnyeteggé nőtt; a NASA műholdfelvételei szerint felhőzetének kiterjedése két nap alatt megduplázódott.
Vágólapra másolva!

Forrás: ELTE

A Fülöp-szigetek és Tajvan közti területet mutató térképre illesztett műholdkép szélessége Ed Olsan, a NASA Jet Propulsion Laboratory munkatársa szerint 1700 kilométer. A tájfun felhőzete augusztus 6-án ezt a sávot szinte teljesen kitöltötte, míg két nappal ezelőtt a felhőörvény átmérője még csak 850 kilométer volt. 1700 kilométer több mint Budapesttől az Atlanti-óceán távolsága, Moszkva van nagyjából ilyen messze Budapesttől. A felvétel színei a hőmérsékletre utalnak; a kék és bíbor színek mutatják a magas és így hideg felhőtetőket. Magának a felszíni viharzónának a kiterjedése ennél valamivel kisebb.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése: 60 x 720 kilométer

A MODIS-rendszer szombati felvétele szerint a vihar némiképp északnyugatabbra tolódott, megközelítve Kína partjait (a szárazföld zöld zónaként látszik a felvétel nyugati részén, minden mást elborítanak a spirális alakzatot mutató felhők), miközben mérete még mindig jócskán meghaladja az 1000 kilométert.