Egy német intézet felfüggesztetné a nanoezüst használatát

Vágólapra másolva!
Egy német szövetségi intézet szerint még nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a nanoezüst hétköznapi használata teljesen kockázatmentes. Az intézet ezért azt javasolja, hogy mindaddig korlátozzák a nanoezüst használatát az élelmiszeripari és más fogyasztói termékeknél, amíg meg nem bizonyosodnak arról, hogy a nanoezüstnek nincs semmilyen egészségügyi károsító hatása.
Vágólapra másolva!

Az ezüst antibakteriális hatása már évszázadok óta ismert. Az ezüst ezen tulajdonságát igyekszik kihasználni napjaink legkorszerűbb tudománya, a nanotechnológia is, melynek vívmányai számos iparágban megjelentek, a textilipartól és a kozmetikai ipartól kezdve a fertőtlenítőszerek gyártásáig. A nanoezüst használatának biztonságosságával kapcsolatban azonban többször fölmerültek kételyek, amelyekre eddig nem sikerült teljesen megnyugtató válaszokat adni.

Most a német mezőgazdasági, élelmiszeripari és fogyasztóvédelmi minisztérium keretén belül működő Német Szövetségi Kockázatelemző Intézet (Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR) ismételte meg korábbi ajánlását. Az intézet szerint mindaddig fel kellene függeszteni a nanoezüst élelmiszeripari és mindennapi használati termékekben való alkalmazását, ameddig nem tisztázódnak véglegesen a nanoezüst esetleges egészségügyi kockázatai.

A korábbi állásfoglalás ellen tiltakozó ipari szereplők nyomására - akik szerint elegendő adat áll rendelkezésre a nanoezüst egészségügyi kockázatainak felmérésére - a BfR szakmai találkozót szervezett 2010-ben a kutatási és a tudományos területeken dolgozó szakemberek, valamint az egyesületek és az ipar képviselőinek meghívásával. "A vita megerősítette a BfR óvatosságra intő szavait" - mondta Andreas Hensel professzor, a BfR elnöke. "A helyzetet továbbra is az jellemzi, hogy nincs elegendő megalapozott tudományos eredmény a nanoméretű ezüstrészecskék specifikus hatásaival kapcsolatban."

A BfR 2010/24-es szakvéleményében rámutat arra, hogy a nano-mérettartományba (100 nanométernél kisebb) tartozó ezüstrészecskéknek (nanoezüstnek) lehetnek olyan toxikológiai hatásai, amelyeket eddig még nem írtak le a "normál méretű" ezüsttel kapcsolatban. A nanorészecske-forma speciális fizikai-kémiai tulajdonságai miatt sok nanoanyag esetében ismert az eltérő toxikológiai hatás lehetősége. A BfR szerint a nanoezüstről csak nagyon kevés olyan toxikológiai adat áll rendelkezésre, amelynél úgy vizsgálták az anyagot, hogy figyelembe vették a nanospecifikus szempontokat is.


Nanoezüsttel bevont antibakteriális és szagsemlegesítő zokni

Ráadásul mind a részecskéket, mind az adagolást meghatározó jellemzés sok évig elégtelen volt, mert - többek közt - nem álltak rendelkezésre a megfelelő analitikai módszerek - mondja az intézet. A kolloid-ezüsttel - amelyet jelenleg gyakran tekintenek nanoanyagnak - kapcsolatos számos régebbi tanulmány nem felel meg a modern toxikológiai szabványoknak. Eddig még nem ismertek olyan újabb tanulmányok, amelyek egyértelmű útmutatást adnának az ezüst hatásaival kapcsolatban. E hatások közé tartoznak például a májszövet kóros elváltozásai a szájon át vagy a belégzéssel történő bejutáskor, vagy a tüdő elváltozásai nanoezüst belégzésekor.

Alig néhány szabályozó előírás létezik, amely meghatározza, milyen toxikológiai adatokat kell megadni bizonyos termékek alkotórészeire. Az ezüstalapú biocid termékeket hatósági eljárás keretében vizsgálják majd meg a jövőben.

Az egészségügyi értékeléskor a kérelmezőnek kell megadnia a vonatkozó toxikológiai adatokat. A fogyasztói termékek, például textíliák esetében azonban nincs bejelentési vagy engedélyeztetési kötelezettség. Mivel az ipart nem kötelezik, hogy toxikológiai adatokkal lássa el a hatóságokat, ezek gyakran hiányoznak. Így nem vagy csak nagyon nehezen lehet megbecsülni a nanoezüstöt tartalmazó termékek egészségügyi kockázatát.

Mivel a hiányzó adatok miatt a nano-mérettartományú ezüsttel kapcsolatban nincs az ember és a környezet biztonságára vonatkozó végleges minősítés, a BfR továbbra is ellenzi a nanoezüst széleskörű alkalmazását a felhasználói termékekben.

Forrás: BfR

Dr. Soós Miklós, a nanotechnológiai termékeket fejlesztő NANOBACT konzorcium vezetője a hírrel kapcsolatban elmondta: "Nagyon fontos, hogy minden hírt a megfelelő súllyal kezeljünk. A nanotechnológia a világon az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág. 2015-re 1000 milliárd dollárra becsülik a nanotechnológiai termékek piacát. Ismereteim szerint az Amerikai Egyesült Államok háromszor annyit, Japán kétszer annyit költ nanotechnológiai kutatásokra, mint Európa. Úgy tudom, Magyarország még arányaiban is sokkal kevesebbet tud költeni az ilyen termékek fejlesztésére. Nem lenne szerencsés, ha egy-egy ilyen hír a hazai nanotechnológiai kutatást hátráltatná vagy ellehetetlenítené, versenyhátrányba hozná a kevés hozzánk hasonló vállalkozást, melyek próbálnak nanotechnológiai termékeket kifejleszteni, gyártani. A nanotermékekkel foglalkozó cégek, vállalkozások többsége Magyarországon ezüstkolloid ivóleveket forgalmaz. Ismereteim szerint folyik olyan kutatás, amely ennek a fogyasztásnak az élettani hatásait vizsgálja. Többen esküsznek a jótékony hatására, többen szkeptikusak. Ezek a termékek évek óta forgalomban vannak Magyarországon is, de még nem hallottam túlzott nanoezüst-fogyasztásban megbetegedett emberről. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem kell elvégezni toxikológiai vizsgálatokat. A Jedlik Ányos projekt keretében működött, általam vezetett NANOBACT konzorcium számos termék kifejlesztésekor (például nanoezüst-tartalmú krém, nanoezüstréteggel bevont protézis) kiterjedt állatkísérleteket végzett annak meghatározására, hogy milyen mennyiség elegendő az antibakteriális hatás eléréséhez, és milyen mennyiség az, ami még nem toxikus. A nanoezüst fertőtlenítésre való használata más, hiszen alig van olyan fertőtlenítőszer, melynek nem mutatták volna még ki mellékhatásait. Például mostanában a klórmentes fertőtlenítőszerek hódítanak a piacon, vannak olyan felhasználási területek - például termálvizes gyógyfürdők -, ahol a klór használata tilos. Itt meg kell vizsgálni, hogy a rendelkezésre álló szerek közül melyik haszna nagyobb a káros mellékhatáshoz képest. Mindannyian tudjuk, hogy a mikrohullámú sütőnek, a mobiltelefonoknak is lehetnek káros mellékhatásai, mégis használjuk őket. Jó néhány gyógyszer esetében a lehetséges mellékhatások felsorolása is rémisztő, mégis orvosok írják fel a betegeknek."

A Nanotechnológia alrovat támogatója a NANOBACT konzorcium kutatásai alapján kifejlesztett termékeket gyártó NANOBAKT Kft.