Olcsó és egyszerű módszert találtak a napenergia tárolására

napenergia
Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók szén nanocsövek felhasználásával oldották meg a napenergia szinte korlátlan ideig tartó tárolását. A kémiai eljárás ígéretesebbnek tűnik, mint az eddig használt elektromossággá alakítás vagy a hőenergia közvetlen tárolása.
Vágólapra másolva!

A Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) még tavaly kifejlesztett módszerrel a napenergiát kémiai kötésekben lehet tárolni. Ez azonban eddig nagyon drága volt, mert ruténiumvegyületet kellett hozzá használni, a ruténium pedig ritka és drága anyag.

Most a korábbi kutatások vezetője, Jeffrey Grossman és munkatársa, Alexie Kolpak a Nano Letters című folyóiratban bejelentették, hogy találtak olcsóbb megoldást. A két kutató által kifejlesztett anyag szén nanocsövek és egy azobenzén nevű vegyület kombinációjával készül.

Az új kémiai rendszer nemcsak olcsóbb, mint a korábbi, ruténiumtartalmú vegyület, hanem sokkal hatékonyabb is a térfogatra számított energiatárolás tekintetében. Kolpak elmondása szerint az "energiasűrűsége" vetekszik a lítiumion akkumulátorokéval.

Grossman/Kopalk
Az új napenergiatároló molekula működési elve

A napenergia termokémiai tárolásához olyan molekula szükséges, amelynek szerkezete napfény hatására megváltozik, és hosszú ideig stabil marad ebben a formában. Ezután valamilyen hatás - katalizátor, kis hőmérsékletváltozás, fényfelvillanás - hatására hirtelen visszanyeri eredeti formáját, miközben hősugárzás formájában adja le a tárolt energiát. Grossman úgy írja le az új anyagot, hogy létrehoztak egy újratölthető, hosszú élettartamú hőelemet.

A napenergia kihasználására kidolgozott új megközelítés egyik nagy előnye Grossman szerint, hogy leegyszerűsíti a folyamatot. Egyetlen lépésben egyesíti az energiagyűjtést és a tárolást. Az eljárás kiválóan használható fűtőrendszerekben, de elektromosság termelésére csak egy újabb átalakítási lépés közbeiktatásával alkalmazható.

Magyarok és nanotechnológia

A "nano" görög eredetű szó, jelentése törpe. 1 nanométer = 10-9 méter, azaz a nanométer a méter egymilliárdod része. A nanotechnológia olyan eljárásokkal dolgozik, amelyek segítségével ilyen apró objektumokat lehet előállítani. A nanotechnológia legfontosabb vívmánya, hogy általa képesek vagyunk az anyagot lényegében atomonként, molekulánként összerakni, s ilyen módon különleges tulajdonságú anyagokat tudunk előállítani: megkarcolhatatlan autófestéket, szabályozható fényáteresztésű napszemüveget, antibakteriális hatású csempefugát stb. Néhány hazai eredmény:

Kutyákon tesztelik az új magyar csípőprotézist

Jól vizsgázott az új, magyar fejlesztésű nanofertőtlenítőszer

Magyar kutatók új módszere ételmérgezések ellen