Nanotechnológia segíti az emlőrák korai felismerését

Vágólapra másolva!
A hagyományos mammográfiás emlőrákszűrés hibaszázaléka meglehetősen nagy. Amerikai kutatók egy jóval érzékenyebb rákészlelési módszert fejlesztettek ki mágneses nanoszondák és különleges érzékelők felhasználásával.
Vágólapra másolva!

Egy több intézmény munkatársait magában foglaló kutatócsoport ígéretes emlőrákszűrő módszer kifejlesztéséről számol be a nyílt hozzáférésű BioMed Central Breast Cancer Research folyóiratban. A kutatók a tumorokat megcélzó mágneses nanoszondákat és érzékelőként úgynevezett szupravezető kavantuminterferencia készüléket (SQUID) használtak.

A nanoszondákat úgy hozták létre, hogy mágneses vas-oxid-részecskéket kötöttek a HER-2 ellenes antitesthez. A HER-2 fehérje túltermelődik a mellrákos esetek 30 százalékában. Ezeket a parányi fehérje-vas részecskéket felhasználva a csoport képes volt különbséget tenni a HER-2-őt tartalmazó és nem tartalmazó sejtek között, és egerekben biopsziával megtalálták a HER-2 ráksejteket. A végső kísérletben a csoport szintetikus mellet használt rendszerük potenciális érzékenységének meghatározására.

A cikk vezető szerzője, dr. Helen Hathaway, az Új-mexikói Egyetem Orvostudományi Fakultásának rákkutatója elmondta, hogy képesek voltak pontosan körülhatárolni 1 millió sejtet 4,5 centiméter mélységben. Ez nagyjából 1000-szer kevesebb sejt, mint amennyit fizikális vizsgálattal ki lehet tapintani, és az eljárás 100-szor érzékenyebb, mint a mammográfiás röntgen képalkotás.

A rendszer további finomítása lehetővé teszi nemcsak a tumor megtalálását, hanem osztályozását is a fehérjekifejeződés alapján (nem kell megvárni a biopsziás eredményeket). Ez meggyorsíthatja a betegség előrehaladottságának megállapítását és hozzájárulhat a kezelési terv finomabb kidolgozásához, ami javítja a betegek túlélési esélyeit.

Magyarok és nanotechnológia

A "nano" görög eredetű szó, jelentése törpe. 1 nanométer = 10-9 méter, azaz a nanométer a méter egymilliárdod része. A nanotechnológia olyan eljárásokkal dolgozik, amelyek segítségével ilyen apró objektumokat lehet előállítani. A nanotechnológia legfontosabb vívmánya, hogy általa képesek vagyunk az anyagot lényegében atomonként, molekulánként összerakni, s ilyen módon különleges tulajdonságú anyagokat tudunk előállítani: megkarcolhatatlan autófestéket, szabályozható fényáteresztésű napszemüveget, antibakteriális hatású csempefugát stb. Néhány hazai eredmény:

Már itthon is gyártanak titanát-nanocsöveket

Kutyákon tesztelik az új magyar csípőprotézist

Jól vizsgázott az új, magyar fejlesztésű nano-fertőtlenítőszer

Magyar kutatók új módszere ételmérgezések ellen