Könyvajánló: A családtervezéstől a baba megszületéséig

Vágólapra másolva!
Megjelent a Születéskönyv, amelyben dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Családtervezési és Nőgyógyászati Osztályának szakmai vezetője vezeti végig az olvasót a családtervezéstől egészen a születésig.
Vágólapra másolva!

A könyv azért készült el, mert a kismamák tele vannak kérdésekkel, sokuk pedig túlzott aggodalommal tekint a babavárás időszakára. Bár az interneten ma már elvileg minden információ megtalálható, mégis sok hamis tévhit és félinformáció kering a különféle fórumokon és netes oldalakon, a leendő anyukák pedig gyakran egymásnak adják tovább ezeket. Elsősorban azért készült el a könyv, hogy a kismamák számára egy helyen is össze legyen gyűjtve minden olyan tudnivaló, amely hozzásegítheti őket egy valóban egészséges baba kihordásához.

A könyv részletesen tárgyalja, hogy miért van szükség családtervezésre, mik a megfelelő családtervezés lépései, és hogy mik azok a főbb tennivalók, amelyek elengedhetetlenek az egészséges terhességhez. A következő fejezet a várandóság alatti vizsgálatokat veszi sorra, köztük a magzat anatómiai vizsgálatával, a kromoszóma-rendellenességek szűrésével, a koraszülés kivédésére irányuló vizsgálatokkal, valamint a terhességi cukorbetegség-szűréssel. Megtudhatjuk, hogy jelenleg mik a már hazánkban is elérhető legmodernebb szűrővizsgálati lehetőségek (például a Down-kór szűrésére), miből áll az első és a második trimeszteri ultrahangvizsgálat, vagy hogy mit jelentenek az ultrahangos leleten található kódolt rövidítések.

Születéskönyv Hogyan változik a mama a várandósság alatt? A "Várakozás negyven hete" című fejezetből ez is kiderül: a könyv az elsőtől a kilencedik hónapig ultrahangos fotókkal illusztrálva mutatja be, hogy a baba éppen hol tart a fejlődésben. Elolvashatjuk azt is, hogy milyen változások mennek végbe ezalatt a kismama szervezetében, és hogy az adott terhességi hónaptól függően éppen mire érdemes a leginkább figyelnie.

A könyv második része magával a szüléssel és a születéssel foglalkozik: hogyan keszüljünk fel mi magunk a szülésre, és hogyan készül fel minderre a magzat? Honnan tudhatjuk, hogy elérkezett-e már a szülés ideje? Mikor van szükség császármetszésre, és mik a császármetszés hátrányai a hüvelyi szüléssel szemben?

Egészen biztos, hogy aki végigolvassa a könyvet, már nem marad tanácstalan a babavárás alatti történésekkel kapcsolatban. Az is remélhető, hogy a kismama így kevesebb aggodalommal tekint majd a terhességére. Az a kismama, aki tisztában van a saját szervezetében és a magzatában végbemenő élettani folyamatokkal, vélhetően kevesebb felesleges szorongást él majd át a babavárás kilenc hónapja alatt, és könnyebben viseli majd a terhesség alatti könnyebb vagy nehezebb megpróbáltatásokat.

A szuleteskonyv.hu honlapon további információk és néhány könyvfejezet is olvasható, és ugyanitt meg is rendelhető a könyv.

(X)