Disznók tehetik tönkre a Nazca-vonalakat

Vágólapra másolva!
Parasztok foglalták el Peru világörökségének, a Nazca-vonalaknak egy részét, ezért veszélybe került a titokzatos vonalak épsége.
Vágólapra másolva!

A Nazca-vonalakat 1500-2000 évvel ezelőtt kaparták a perui sivatagba - eltávolították a talaj sötét felső rétegét, hogy felfedjék alatta a világosat. A gigászi méretűre mintázott állatok - pók, madár, majom - és egyék formák csakis nagy magasságból, madár-, illetve repülőtávlatból érvényesülnek.

A területet őrzi a hatóság, ám húsvétkor lanyhulhatott az éberség, mert "gerillagazdák" egy csoportja birtokba vett egy területet, amelyet most már jogosan bitorolnak. A perui törvények szerint ugyanis, ha egy telepes egy napnál hosszabb időre el tud foglalni egy földdarabot, akkor csakis bírósági határozattal tehető ki onnan. A bírósági határozatot viszont óhatatlanul hosszadalmas jogi procedúra előzi meg, amely eltarthat két-három évig is.

A törvény eredendő célja a szegények, a nincstelenek védelme, ám a Nazca-vonalak védelme szempontjából visszafele sül el. A legutóbbi vizsgálat során már 14 disznóólat könyvelhettek el a hatóság emberei. A gerillaparasztok tönkretettek egy Nazca kori temetőt és ősi cserépedényeket törtek szét. Zömük a közeli San Pablo városából települt a vonalakhoz, mert se háza, se pénze, hogy vegyen vagy építessen - viszonylag - rendes hajlékot.