Rejtélyes kincsek sodródtak a holland tengerpartra

Vágólapra másolva!
Gyöngyöket és kötegelt rézrudakat is szállított az a titokzatos, feltehetően háromszáz éve elsüllyedt hajó, amelynek roncsai a hollandiai Terschellingnél, a Watt-tengerből bukkantak elő.
Vágólapra másolva!

Terschelling az Északi-tengert és sekély melléktengerét (hollandul: Waddenzee) elválasztó Nyugati-Fríz-szigetek egyik tagja. A helyi régészek szerint nem ritka, hogy hajóroncsok vetődnek partra ezen a vidéken, az azonban különlegessé teszi a mostani leletet, hogy még a rakomány egy része is megmaradt.

A terschellingi strandon ugyanis a ronccsal együtt gyöngyök és rézrudak egy kötege is előbukkant a tengerből. Háromszáz kilónyi rézrúdról (húsz kötegről), üveggyöngyök ezreiről és negyven réztálról, rézüstről van szó. A leletről és megtalálásáról egy holland internetes oldalon videó is megtekinthető.

A szakértők szerint feltehetően 18. századi hajórakományról van szó. Az efféle gyöngyökből ugyanis rabszolga-kereskedők húztak óriási hasznot, akik az üveggyöngyért rabszolgákat tudtak venni Afrikában. Az üveggyöngyök Amszterdamban vagy Velencében készülhettek a 18. században, véli a Museum 't Behouden Huy igazgatója, Frans Schot.

A háromszáz kilónyi rézrúd önmagában nem lenne ennyire érdekes, de izgalmassá teszi ezeket a leleteket is az, hogy a kötegelésüket lepecsételték. Ez segítséget nyújthat akár az elsüllyedt hajó azonosításában is: a pecséteken ugyanis T és P betűk szerepelnek. A leletekről a német Die Zeit internetes oldalán fotók is megtekinthetők.

Frans Schot mindezek alapján úgy véli, hogy a Nyugat-indiai Társaság (West Indische Compagnie) egyik szállítóhajójáról lehet szó. Ez a társaság olyan holland kereskedőket tömörített, akik óriási profitot értek el az Afrika és Amerika közötti kereskedelemből a 17-18. században.