Ókori hajóroncsokat találtak

Vágólapra másolva!
Két antik hajóroncsot találtak olasz régészek Törökország partjainál. Az elsüllyedt hajók teljes rakománya is megmaradt. A vízi járművekre az egykori római város, Elaiussa Sebaste közelében bukkantak rá.
Vágólapra másolva!

Az egyik hajót a római császárság korában építették, a másikat a Kr. u. 6. században. (Bár a hírt közlő olasz forrás ezt is római korinak minősíti, a 6. században már inkább Kelet-római Birodalomról, vagyis a később Bizánci Birodalomnak nevezett politikai egység korai szakaszáról van szó.)

A hajók amforákat és márványt szállítottak. Ezt az olasz régészeti misszió munkatársai állapították meg, akik a római La Sapienza Egyetemről érkeztek.

Elaiussa Sebaste, a mai Törökország égei-tengeri partvidékén található, Mersin városa közelében. A kutatásokat egy olasz régész, az 1995 óta a térségben dolgozó Eugenia Equini Schneider vezette.

A mostani felfedezés alátámasztja azt a vélekedést, hogy Elaiussa Sebaste fontos szerepet játszott a Szíria, Egyiptom és Anatólia (a mai Törökország ázsiai része) közötti kereskedelem lebonyolításában.

A város Augustus császár korától, azaz nagyjából időszámításunk kezdetétől a korai bizánci korig játszott nagy szerepet a nemzetközi kereskedelemben. A Kr. e. 2. században alapított város neve, "Elaiussa" neve is egy a korban fontos termékre, az olívára utal.