Jézus keresztjének darabja lehet egy új lelet

Megtalálhatták Jézus keresztjének egy darabját Törökországban, görög hívők
Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy török régészek Jézus keresztjének egy darabját találták meg a Fekete-tenger partján fekvő, észak-törökországi Sinop városában, a Balatlar-templomban folytatott ásatások során.
Vágólapra másolva!

"Egy szent tárgyat találtunk egy ládában, ami egy keresztnek a része" - mondta az ásatások vezetője, Gülgün Köroglu, a Mimar Sinan Egyetem professzora. Véleménye szerint lehetséges, hogy Jézus keresztjének egy darabjáról van szó.

Erre utalhat a kőláda megjelenése is: a fedelébe vésett kereszt arra utalhat, hogy a láda ereklye tárolására szolgált. A régésznő hozzáfűzte: "Ez a kőláda nagyon fontos nekünk, mert ez a legfontosabb műalkotás, amit eddig föltártunk." A ládában talált keresztdarabot laboratóriumban vizsgálják tovább a szakemberek.

Illusztráció Forrás: AFP/Greg Wood

A Kr. u. 660-ban a bizánciak által épített Balatlar-templom romjai között zajló ásatások 2009-ben kezdődtek Köroglu vezetésével. A templomnak ma már csak a déli és az északi falai állnak, a keleti és a nyugati falakból kevés maradt. A kutatók eddigi munkájuk során közel ezer csontvázat találtak a templom mellett, valamint egy római kori fürdőt is föltártak a lelőhelyen. A Balatlar-templom egyébként ritka freskóiról is ismert: Jézus Krisztust, Szűz Máriát és az Apostolokat ábrázolják a festmények, amelyek egyébként a feltáráskor a levegő hatására károsodtak.

A kereszténység egészen korai szakaszától kezdődően fontos része a vallási életnek az ereklyék tisztelete. Az ereklyék jellemzően a szentekhez kötődő tárgyak voltak, esetenként testük egy-egy része. Különösen jelentősek voltak a Krisztussal kapcsolatos ereklyék: a szegeket, amelyekkel fölszögezték a keresztre, vagy éppen a kereszt egyes részeit nagy tisztelet övezte a középkor évszázadaiban. Feltehető, hogy a kutatók által most föllelt keresztdarab is a középkori ember által oly tisztelt ereklyék közé tartozott. A lelet még akkor is nagyon izgalmas, ha tudható, hogy a középkorban jóval több ereklyét tiszteltek, mint amennyi hitelesnek volt mondható: Jézus keresztjének például annyi darabja volt ismert, hogy egymás mellé állítva több keresztet is kiadtak volna.