Nem mindegy, merre néz majd a birodalmi sas a megszállás emlékművén

nem mindegy merre néz majd a birodalmi sas, illusztráció, holokauszt túlélők egy 2003-as megemlékezésen a bundestagban
Delegates of organizations representing victims of the Holocaust are pictured in front of the big Federal Eagle in the German Bundetag, or lower house of parliament, in Berlin, 27 January 2003, during the commemoration ceremony for the victims of the Nazi regime in Germany 58 years after the concentration camp of Auschwitz was freed. AFP PHOTO EPA/DPA / WOLFGANG KUMM
Vágólapra másolva!
A birodalmi sas évszázadok óta a német államiság szimbóluma, ma „szövetségi sasként” Németország címere. Eredete még a római korba nyúlik vissza, a középkor folyamán egyfejű és kétfejű változata is kialakult, a náci időkben pedig az sem volt mindegy, hogy a sas jobbra vagy balra néz.
Vágólapra másolva!

A Szabadság térre tervezett, a német megszállásnak emléket állító szobor két központi eleme a német birodalmi sas és Gábriel arkangyal. Az elmúlt napokban felröppent hírek szerint az is lehet, hogy nem lesz sas, ha lesz egyáltalán emlékmű. Mit kell tudni a birodalmi sasról?

A madarak királya

A sas már jóval azelőtt fontos szimbólum volt, hogy a címerek és hasonló jelképek használata elterjedt volna. Már az ókori Egyiptomban és Perzsiában is uralkodókhoz és istenekhez kapcsolódott a „madarak királya”, a görögöknél Zeusz főistenhez, a rómaiaknál pedig Jupiterhez kötődött. A sas a bátorság, az erő, a halhatatlanság és – átható tekintete miatt – a tisztánlátás jelképe lett.

A sasmadár ábrázolása a római légióknál kapott először megkülönböztetett figyelmet. A rómaiak először a vadkant, a farkast és a lovat is használták a sas mellett egy-egy csapattest szimbólumaként, míg aztán Gaius Marius consul Kr. e. 102-ben egyedül Jupiter szent állatát, a sast (Aquila) tette meg Róma népe és a senatus jelképévé. Innentől kezdve a római légiók egy hosszú póznára elhelyezett kiterjesztett szárnyú sast hordoztak maguk előtt. A légiók jelképét nagy megbecsülés övezte, így nagy szégyennek számított, ha egy légió elveszítette a sasmadarát. A teutoburgi vesztes csata (Kr. u. 9) után például a rómaiak évtizedekig keresték légióik elveszett szimbólumait.

Római jelképként használt kiterjesztett szárnyú sas Forrás: AFP

A Római Birodalom felbomlása után a sas mint jelkép nem merült feledésbe. A magukat Róma utódjának és örökösének valló államok tudatosan használták a római jelképként közismert sast, hogy a szimbólumok nyelvén is kifejezzék az azonosságot és folytonosságot Rómával. Így volt ez Bizáncban is, ahol a császárok továbbra is használták a sast uralkodói jelképként. A 13. századtól ismertek kétfejű ábrázolások is: ez feltehetően keleti hatásra alakult ki, és azt jelképezte, hogy a császár uralma keletre és nyugatra egyaránt kiterjed. Később Bizánc és a keleti kereszténység hatására lett a sas Oroszország és több balkáni állam (Románia, Szerbia, Albánia) címerállata.

Bizánci kétfejű sas a 15. századból Forrás: Wikimedia Commons

A birodalmi sas Németországban

Nem csupán Bizánc tartotta azonban magát Róma utódjának, hanem több nyugat-európai uralkodó és állam is. Nagy Károly például „római császárrá” koronáztatta magát 800-ban, így feltehetően a sasnak is szerepe volt uralkodói jelképei között. 962-ben I. Ottó megkoronázásával létrejött a Német-római Császárság, amelyet szintén a Római Birodalom utódjaként tartottak számon. Barbarossa Frigyes uralkodásától, vagyis a 12. század közepétől már biztosan kimutatható, hogy a Német-római Császárság jelképévé az egyfejű sas vált, amit ebben az összefüggésben birodalmi sasként kezdtek emlegetni (Reichsadler). A 13. századból ismert egyébként Nyugat-Európából a sas kétfejű változata is: egyik feje a világi, a másik fele az egyházi hatalmat jelképezte.

IV. Ottó császár kétfejű sast ábrázoló címerállata Forrás: Wikimedia Commons

A német-római császárok innentől fogva az egyfejű sast használták a birodalom jelképeként, személyes használatra pedig az egyfejű sasnak az adott uralkodó személyes címereivel kiegészített változatát használták. Ezen a gyakorlaton Luxemburgi Zsigmond császár változtatott 1433-ban, amikor a kétfejű sast tette meg a német-római császár jelképévé, az egyfejű sas pedig megmaradt a császárrá még nem koronázott, ám már megválasztott német-római király szimbóluma. A továbbiakban is szokás maradt, hogy a császár személyes használatra a birodalmi sast saját tartományainak címerével kombinálta.

A Német-római Császárság története 1806-ban ért véget. A különféle Habsburg-tartományok egyesítéséből ekkor alakult meg az Osztrák Császárság, amely a korábban a német-római császár által használt kétfejű sast tette meg jelképévé, ezzel is kifejezve a folytonosság igényét. 1871-ben létrejött az egységes Németország, amely szintén a német hagyományokban mélyen gyökerező sast választotta jelképül. Németország azonban az egyfejű, a saját szempontjából jobbra néző változatot tette meg jelképévé, kifejezve ezzel azt, hogy létrejövő Németországból a korábbi Német-római Császárság jelentős területei hiányoznak (Ausztria, Csehország).

Balra az Osztrák Császárság címere 1815-ből: a kétfejű sashoz Ausztria címere és az uralkodói jelvények csatlakoznak. Jobbra a Német Császárság címere 1889-ből: az egyfejű sashoz a Hohenzollern-dinasztia címere és a Német-római Császárság császári koronájának mintájára készített német császári korona csatlakozik Forrás: Wikimedia Commons

Birodalmi sas a 20. században

Az első világháborút követően a birodalmi sas Ausztriában és Németországban is megmaradt mint legfőbb állami jelkép. A sas ábrázolása azonban jelentősen megváltozott: Ausztriában a sas fejeinek száma egyre csökkent, eltűntek róla a monarchia jelképei, karmaiban pedig 1919 óta nem jogart, országalmát és kardot, hanem a mai napig sarlót és kalapácsot tart. A széttépett lánc 1945 után került a címerre, és Ausztria náci uralom alóli felszabadulását jelképezi.

A széttépett lánc 1945 után került a címerre, és Ausztriának a náci uralom alóli felszabadulását jelképezi Forrás: Wikimedia Commons

Az első világháború után Németország is köztársaság lett, így a birodalmi sas (Reichsadler) német változatáról is lekerültek a monarchia jelképei. A birodalmi sasnak egy olyan, egészen puritán változatát kezdték használni az 1920-as évektől, amely a sas ábrázolásán kívül semmilyen más díszítést nem tartalmazott. Azt a stilizált ábrázolást, ami ma Németország címere, 1926-ban tervezte Karl-Tobias Schwab a német olimpiai csapat számára, és 1928-ban vezették be hivatalos címerként. A náci rendszer bukása után 1950-től ismét ez a stilizált, egyszerű változat lett Németország hivatalos címere „szövetségi sasként”.

A későbbi szövetségi sas (Bundesadler) a weimari köztársaság alkotmányának címlapján az 1920-as évek végén Forrás: Wikimedia Commons

A nácik már a hatalomra jutásuk előtt is használták a sast jelképükként. Erre egyrészt a hagyományos német birodalmi sas volt hatással, másrészt pedig a kiterjesztett szárnyú sast használó római légiók jelképrendszerét is példának tekintették. A hatalom megszerzését követően egy ideig párhuzamosan használták a sas általuk kreált és a köztársaság ideje alatt használt változatát, míg aztán Hitler 1935. november 1-jén elrendelte, hogy a sas nemzetiszocialisták által kialakított változata legyen Németország hivatalos címere. Ez a változat kiterjesztett szárnyú sast ábrázolt, amely karmaiban tölgykoszorúba foglalt horogkeresztet tart.

Ez a változat vált igazán híressé, a második világháború idején a német katonák ezt viselték a zubbonyukon és a sapkájukon is. Ez a birodalmi sas egyébként a hagyományoknak megfelelően – saját szempontjából – jobbra tekintett és Németországot jelképezte, míg a balra néző változatot a nácik Parteiadler (pártsas) névvel illették, és a nemzetiszocialista párt jelképeként használták. A második világháború után a hitleri időkben használt változatokat betiltották.

Bal oldalon: a sas – a maga szempontjából – jobbra néz: Németország címere Hitler uralma idején (Reichsadler). Jobb oldalon: a sas – a maga szempontjából – balra néz: a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) jelképe (Parteiadler) Forrás: Wikimedia Commons

A német megszállás történelmi hátteréről itt tájékozódhat, azt pedig, hogy ez az emlékmű mit árul el a kormány történelemképéről, Ungváry Krisztián történész boncolgatta a Komment.hu-n.