Megtalálták a Santa Mariát

Megtalálták a Santa Mariát, illusztráció
Engraving of an ivory niello showing Christopher Columbus (1451-1506), Genoese explorer, on board his ship during his voyage to America
Vágólapra másolva!
Több mint 500 évvel az után, hogy Kolumbusz Kristóf flottájának zászlóshajója elsüllyedt a Karib-tengeren, régészek egy csoportja most úgy gondolja, valószínűleg megtalálta a roncsokat. Ez lehet a világ eddigi legjelentősebb búvárrégészeti felfedezése.
Vágólapra másolva!

Barry Clifford búvárrégész azzal vált ismertté, hogy 1984-ben felfedezte a Whydah nevű, 1717-ben elsüllyedt kalózhajót, annak teljes rakományával. Clifford azóta több programon dolgozik, ezek közül a legjelentősebb a Santa Maria felkutatása, amely 1492. december 25-én süllyedt el Haiti északi partjainál.

Clifford egy évtizede úgy véli, hogy tudja, hol fekszenek a közel 18 méter hosszú, körülbelül 100 tonnás hajó maradványai. Az eddigi kutatások – amelyek során még nem bolygatták meg a roncsot – eredményei alapján Clifford most újra nyilatkozott a sajtónak, miszerint megtalálta a Santa Mariát.

Forrás: AFP

A hajó helyének megállapításában nagy lépés volt, hogy 2003-as kutatások során megtalálták Kolumbusz viszonylag közeli erődjének maradványait. Ez és a hajónapló adatai alapján állapította meg Clifford, hol süllyedhetett el a Santa Maria. Állítása szerint ezt a mostani, május elején végzett expedíció során sikerült megerősíteni.