Így hangozhatott egy ókori babiloni ének

babilon
Babiloni menyegzői ünnep. Páratlan vállalkozás az ókori dalok autentikus újjáélesztése
Vágólapra másolva!
Több ezer éves sumer és babiloni történeteket zenésített meg egy angol zeneszerző-énekesnő és egy hangszerkészítő. A dalokat eredeti nyelven énekelték fel.
Vágólapra másolva!

A történészek szerint a versek és elbeszélések központi szerepet töltöttek be a mezopotámiai társadalmak életében. Ezeket a szerzeményeket leggyakrabban dalok és kántálások formájában adhatták elő a különböző rituálékon. A melódiák témái között egyaránt megtalálhatóak voltak a vallási és a gyermekeknek szóló altató dalok is.

Babiloni menyegzői ünnep. Páratlan vállalkozás az ókori dalok autentikus újjáélesztése Forrás: wikimedia.org

Az ősi babiloni és sumer irodalom mindig is lenyűgözte Stef Conner zeneszerző-énekesnőt, aki úgy döntött, az eredeti sumer és babiloni nyelveken egy albumra felénekli ezeket a több ezer éves történeteket. Segítségére volt Andy Lowings hangszerkészítő is, aki a mezopotámiai lantok mintájára tervezett hangszeren kísérte Conner énekét.

Babilon rekonstruált városfalai Forrás: wikimedia.org

De hogyan lehet egy régen eltűnt nyelvet újra életre kelteni? Connernek nem kevés munkájába telt ezt megvalósítani. Hosszasan tanulmányoznia kellett a nyelvészek kutatómunkáit annak érdekében, hogy a megfelelő hangsúlyozással és hanglejtéssel adja elő a szerzeményeket. Ezen kívül azt is meg kellett vizsgálnia, hogyan ültetik át a mai közel-keleti népek beszédnyelvüket zenébe. Végül a megfelelő irodalmi műveket kiválasztva Lowings közreműködésével felénekelte a dalokat.

A szerzők tisztában vannak azzal, hogy egy ősi civilizáció énekeit nem lehet száz százalékosan rekonstruálni. Ha teljesen megegyezőt nem is sikerült alkotni, az énekesnő úgy véli, egy babiloni számára biztosan ismerősek lennének az előadott melódiák.