Legkevesebb öt embert temettek a legnagyobb görög sírba

2015 régész
Az amphipoliszi díszes sírkamra rendszert Nagy Sándor családjához kötik
Vágólapra másolva!
A monumentális sírt egy Nagy Sándor közvetlen környezetébe tartozó fontos személy részére építették a Kr.e. 4. század végén. A gyönyörű mozaikpadló és a szobrok után most ötszáznál is több csonttöredék került elő.
Vágólapra másolva!

A régészek eddig öt ember maradványait azonosították a Amphipolisz ókori város közelében található síremlékben. A több kamrából álló építmény a legnagyobb ókori síremlék, amelyet Görögországban valaha találtak.

A csontleleteket a thesszaloniki Arisztotelész Egyetem és a Trák Démokritosz Egyetem szakértői vizsgálják. Véleményük szerint a sírban egy hatvanévesnél idősebb nő, egy újszülött, két 35-45 év közötti férfi, valamint egy további felnőtt földi maradványait találták meg. Utóbbit a Kr.e. 3-2. században hamvasztották el, a többieket a Kr.e. 325 és Kr. e. 300 közötti időszakban temették el.

Összeillesztett töredékek

Összesen 550 csonttöredéket és ép csontot találtak. Felfedeztek egy majdnem ép agykoponyát, külön megtalálták a hozzá tartozó arckoponyát, valamint az alsó állkapcsot is. Az elhunyt fogazata nem maradt fenn, leszámítva az egyik kisőrlő fog szuvas gyökerét.

Háromdimenziós animáció a síremlékről

A töredékekből 157-et már aprólékos munkával összeraktak, majd a további kutatások céljából egy adatbázisban regisztrálták. Jelenleg DNS-vizsgálatokat végeznek a maradványokból vett mintákon, hogy felkutassák az esetleges rokoni szálakat, majd a továbbiakban megpróbálják kideríteni az elhunytak személyazonosságát is.

A temetkezésben állati csontokat, köztük lovak földi maradványait is megtalálták, a leleteket zooarcheológusok vizsgálják majd.

Gyönyörű leletek

Az ásatások során korábban két szfinxet, valamint márvány kariatidákat tártak fel, és napvilágra került a sír pompázatos mozaikpadlója is. A temetkezési komplexum a feltételezések szerint Nagy Sándor (Kr.e. 336–323) valamelyik tábornoka, esetleg a makedón uralkodó rokonai számára épült, míg a világhódító Nagy Sándort Egyiptomban temették el.

Az Origo összes híre az amphipoliszi felfedezésrőlhttp://cimkezes.origo.hu/cimkek/amphipolisz/index.html?tag=Amphipolisz